POC-Tour: Vol gas voor een betere contractprijs

Het wordt de winter van de waarheid voor de producentenorganisatie. Door het hele land zijn voorlichtingsbijeenkomsten gepland. Deze zijn bedoeld om telers bewust te maken van de kostprijs van de aardappelteelt richting de naderende contractonderhandelingen én om nieuwe leden te werven.
De POC luidt de noodklok over de kosten van de aardappelteelt. Volgens de organisatie moet de contractprijs voor april met 70 euro omhoog tot 252 euro per ton. De totale kosten van de aardappelteelt levering april 2023 bedragen volgens de POC zeker 10.000 euro per hectare.
Bedragen die niet voor iedereen nieuw zullen zijn, realiseert de organisatie zich. Wie een beetje op de hoogte is van de kostprijzen, zal hier niet direct van schrikken, maar met de kostprijsberekeningen wil de POC vooral de telers bereiken die deze bedragen niet zo scherp op het netvlies hebben. Zodat deze telers goed weten waar ze staan tijdens de komende onderhandelingsronde met de verwerkende industrie.
Roeren in de discussie rond de nieuwe contracten
Met de POC-Tour wil de organisatie „roeren in de discussie rond de nieuwe contracten”. Er is volgens de POC maar één conclusie mogelijk: er moet een enorme plus op die kostprijs. Die kentering moet bij de telers zelf beginnen. „Zij moeten hun eigen kostprijs kennen en niet te snel tekenen.”
En dat geluid komt binnen, merkt Van der Eijk tijdens de telersvergaderingen. „Er worden goede vragen gesteld, er is een goede discussie.” Natuurlijk zijn er ook telers die zich afvragen of het allemaal wel zin heeft. „Een enkeling zegt: ‘dat is allemaal al eerder geprobeerd’. Maar dat zijn vaak wat oudere telers. De meeste jongere boeren zijn wel overtuigd van het belang hiervan.”
Dat vertaalt zich ook weer in het ledenaantal. Telers melden zich tijdens de bijeenkomsten massaal aan. „Tot nu toe 100 procent nieuwe leden”, zegt Van der Eijk. „En soms blijken de meest kritische mensen in de zaal al lang lid te zijn.”
Doorgroeien of stoppen?
De POC staat inmiddels op circa 400 leden. De doelstelling voor dit jaar is om circa 800 leden te halen. Dat is haalbaar, aldus Van der Eijk. Maar volgend jaar moet dat wel doorgroeien naar 1.000 of zelfs 1.200 leden. Lukt dat niet, dan wordt het voor het bestuur tijd om zich te beraden op de toekomst. Van der Eijk noemt het woord ‘stoppen’. „Wij zijn allemaal vrijwilligers, dat houden we niet eeuwig vol op deze manier. Alles staat in de startblokken om vol gas te gaan. Het is nu aan de telers.”
De POC is een initiatief van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), gesteund door de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) en werkt volledig zelfstandig. Doel is boeren samen te brengen om zo een meer gelijkwaardige partner in de keten te zijn. De POC regelt niet de afzet, maar onderhandelt namens de leden over contractvoorwaarden en vooral betere prijzen. De teler blijft zijn eigen afnemer en afzetstrategie kiezen.