Video: Bijeenkomst 'Het klimaat de baas' laat zien dat akkerbouwers al volop bezig zijn met klimaatadaptatie
Volgens onderzoeker Herman Schoorlemmer van WUR Open Teelten kan niet aanpassen aan het klimaat jaarlijks 2.000 tot 3.000 euro per hectare gaan kosten voor de telers. Granen en suikerbieten hebben weinig last van de klimaatverandering, aardappelen, uien en vollegrondsgroente juist wel. Voor een rendabele bedrijfsvoering zal iedere akkerbouwer zich moeten aanpassen, zegt de onderzoeker.
PPS Klimaatadaptatie
Akkerbouwers en ketenpartners werken samen in publiek-private samenwerkingen (PPS) aan het verkleinen van de risico's als gevolg van extreme weersomstandigheden. In de PPS Klimaatadaptatie doen ze dat in het project Soil Waterproof en in experimenten met pootgoed op onbereden bedden, met verschillende groenbemesters en drempeltjes tussen de ruggen voor betere waterinfiltrattie op percelen.
Ander onderzoek richt zich op het oplossen van ondergrondverdichting door de inzet van een gatenboorder, een werktuig dat de ondergrondverdichting lek prikt, zodat wortels en bodemleven de doorlaatbaarheid verder kunnen vergroten. In de Veenkoloniën onderzoekt de PPS beregening en waterkwaliteit, waarbij druppelirrigatie als mogelijkheid beproefd wordt, zelfs ook met leidingwater.
Climate Farm Demo
Schoorlemmer noemt verder Europese projecten. „In de 'Climate Farm Demo' doen 1.500 bedrijven mee, waarvan 60 in Nederland. Zij werken aan mitigatie en adaptatie.' Mitigatie is het bijdragen aan vermindering van klimaatverandering, adaptatie richt zich op aanpassingen die de teler kan maken om agrarische productie te behouden uitgaand van een klimaatverandering.
Het project Climate Smart Advisors heeft volgens Schoorlemmer net groen licht gekregen. Hierin werken Delphy, DLV (veehouderij), ZLTO en WUR samen in het maken van advies dat rekening houdt met een veranderend klimaat. Met een netwerk aan proefbedrijven wil het project 'Climate Smart Experiments' meer coördinatie brengen in het onderzoek aan landbouw en klimaatverandering. Dit laatste project moet nog ingediend worden bij de Europese loketten. 'Zo voorkomen we dat we onderzoek dubbel doen en kunnen we samen nieuwe ideeën uitwerken”, aldus Schoorlemmer.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: BO Akkerbouw