Video: Stapwiel om boven te blijven
Enthoven heeft al langer zijn bedenkingen tegen in de voor ploegen. „Het gewicht en het wringen in de voor doen de bodem geen goed.” Daarbij komt dat hij het idee heeft dat een trekkerband die ‘recht’ staat beter zijn krachten kan overbrengen dan eentje die schuin in een voor hangt of staat. Bovenover ploegen heeft daarom zijn voorkeur, maar bij nat weer heeft de trekker geen grip en gaat schuiven vanwege de krachten in de ploeg.
Het stapwiel dat hij nu gebruikt, zorgt ook voor 0 procent slip. „Elke vermindering van slip is ook vermindering van brandstofverbruik.” De krachten die ‘slip’ normaal opvangt, gaan nu de aandrijving in, erkent hij. „Maar met een cvt-bak worden die keurig opgevangen.”
Kokers schuiven
De akkerbouwer kende van vroeger nog de stapwielen die zijn vader gebruikte. Hij maakte zeven jaar geleden een moderne variant. Kokers die met een pen-gatverbinding in een frame worden vastgemaakt. Het hele frame is met een Molcon-cilinderkoppeling aan het trekkerwiel bevestigd. „In tien minuten af te koppelen.”
In de eerste versie, die Enthoven nog steeds gebruikt, worden de stalen kokers voordat hij het betonpad of de openbare weg opgaat, gedemonteerd. „Twee pennen loshalen en de kokers voorop de trekker opslaan.” Bij latere versies, die hij ook verkoopt, kunnen de kokers richting de as schuiven en weer met de pennen worden geborgd. „Wil iemand echter langere kokers, dan moeten ze weer worden gedemonteerd.”
Zevenschaar
De Flevolandse akkerbouwer ploegt sinds vorig jaar met een zevenschaar ploeg. Daarvoor met een zesschaar. Het grotere model laat meer ruimte tussen het stapwiel en de rand van de ploegvoor. Daardoor is er meer speling om de ploeg goed af te stellen. „Het mooiste is als oriëntatie de topstang recht te houden. Dat geeft de ideale treklijn.”
Inmiddels is er ruime belangstelling van collega’s. Enthoven heeft al een aantal setjes verkocht. Allemaal als bouwpakket en allemaal maatwerk, want elke bandenmaat vraagt eigen afmetingen van het stapwiel.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Tractorspotter, Flevofarmer