Sensus: geen chemie na opkomst verhoogt opbrengst cichorei met 8 tot 10%
Een ‘specialty crop’, waarmee ook de teler rendement moet kunnen maken. Zo omschrijft Rene Schunselaar, manager agro bij Sensus, cichorei. „Niet alleen de inulinevezels, maar ook bijvoorbeeld de bitterstoffen lijken de gezondheid te bevorderen. Richting de toekomst biedt dit enorme kansen.”
Volgens Schunselaar is cichorei daarbij een robuust en weerbaar gewas, dat weinig last heeft van ziekten en plagen. „Doordat het gewas redelijk goed tegen vocht én warmte en droogte kan, past cichorei ook perfect in ons veranderende klimaat. De chemische onkruidbestrijding is zeker sinds het wegvallen van chloorprofam weliswaar lastig, maar aan de andere kant blijkt geen chemie na opkomst opbrengstverhogend te werken. Daarom ondersteunen we via onder meer via het Cosun Groeikracht-programma telers die meer willen inzetten op mechanische onkruidbestrijding.”
FarmDroid
Naast het ondersteunen van aankoop en inzet van precisie schoffel- en wiedegapparatuur en het faciliteren van onkruidtrekkers, gaat Sensus na een eerste ervaringsjaar in 2022 de komende jaren meer inzetten op de FarmDroid. Deze van oorsprong Deense robot zaait én schoffelt in de rij op basis van precisieplaatsbepaling, dus zonder camera’s. Dit biedt een oplossing voor het feit dat cichorei in het beginstadium traag groeit, en dus lastig te herkennen is tussen veel harder groeiend onkruid.
Naast de hogere opbrengst door geen chemie na opkomst, levert de FarmDroid telers volgens Schunselaar meerdere besparingen op. „Omdat de robot autonoom en op zonnepanelen werkt, vervallen de kosten voor arbeid bij het zaaien en schoffelen én de dieselkosten. Omdat er na opkomst geen chemie nodig is, vervallen ook de kosten voor chemische onkruidbestrijding tijdens het groeiseizoen. Deze kunnen variëren van zo’n 300 tot 600 euro per hectare.”
Ervaring in Nederland
Nadat de FarmDroid succesvol bleek in de Duitse biologische akkerbouw, heeft Sensus het afgelopen jaar uitgebreide ervaring met de robot in de Nederlandse cichoreiteelt opgedaan. De resultaten waren overtuigend genoeg om voor 2023 4 à 5 bedrijven zover te krijgen om met ondersteuning van de FarmDroid cichorei te gaan telen.
Schunselaar: „De ondersteuning van Sensus in het kader van het Cosun Groeikracht-programma houdt allereerst in dat er in overleg met de leverancier voldoende machines beschikbaar zijn. Ook bespreken we verbeterpunten met de leverancier, zoals bijvoorbeeld uitbreiding met een spotsprayer. Daarnaast stellen we de in het eerste teeltjaar opgedane ervaring beschikbaar in de vorm van een persoon die de telers kan ondersteunen bij het werken met de FarmDroid. Ook is er een financiële bijdrage beschikbaar voor het eerste en tweede gebruiksjaar. Hiermee hopen we de drempel om met de FarmDroid cichorei te gaan telen laag te maken.”
Leaseconcept
Voor telers waarvoor de investeringshoogte een drempel is –de aanschafkosten van de robot bedragen nu zo’n 80.000 euro– verwacht Sensus binnenkort ook een leaseconcept te kunnen aanbieden. Hierover lopen momenteel gesprekken met leasebedrijven van landbouwmachines. Afhankelijk van de verdere ervaringen is vooralsnog het plan om het aantal robots na 2023 ieder jaar te verdubbelen. In seizoen 2024/25 lopen er dan zo’n 10 FarmDroids in de Nederlandse cichoreiteelt, en het jaar daarna 20.
Weg van chemie nog open
Hoewel het chemische middelenpakket voor cichorei met het wegvallen van chloorprofam in 2020 is gekrompen, verandert er volgens Schunselaar voor 2023 op dit gebied nog niks. Dit kan in de jaren daarna anders zijn: „In 2024 of 2025 kan, ondanks alle extra inspanningen die veilig gebruik zouden moeten kunnen borgen, de bodemherbicide Bonalan mogelijk wegvallen. Ook de toekomst van de contactherbiciden Safari (Shiro) en systeemherbicide Titus is onzeker”, adus Schunselaar.
Dit betekent echter niet dat de weg van chemie voor Sensus doodloopt. Schunselaar: „Voor cichorei zitten er voor de komende jaren twee nieuwe toekomstbestendige chemische middelen in de pijplijn, die er hopelijk ook uit gaan komen. Om welke middelen het precies gaat, en of en wanneer ze uit die pijplijn gaan komen, kunnen we nu nog niet zeggen.”
Over Cosun Groeikracht
Sensus biedt de ondersteuning met de FarmDroid op basis van het project Sneller Meer Mechanische onkruidbeheersing. Dit is een van de projecten van Cosun Groeikracht; het open netwerk van waaruit de telers en bedrijven van Cosun met eventuele externe partners samenwerken aan de uitdagingen in de akkerbouw.
Tekst: José de Jong
Beeld: Agrio