Toenemende bewaarproblemen met uien in bewaarschuur
Nu reeds openbaren zich problemen bij de bewaring van uien in de bewaarschuren. Deze actuele bewaarproblemen bij de uien bevreemd Kees Jacobs en Michiel van Mol van Syngenta. Juist omdat de oogst goed verliep en de uien onder goede omstandigheden werden ingeschuurd. Nu blijkt echter dat er opvallend meer probleempartijen zijn dan verwacht. Dit vernemen de medewerkers van Syngenta ook van handelaren.
Inwendig schot
In veel gevallen zijn de bewaarproblemen terug te voeren op inwendig schot. Vaak is dit het gevolg van een minder geslaagde MH-bespuiting. Dit speelt vooral in Zuid-Nederland. Daar heeft de warmte en de droogte harder toegeslagen dan in de noordelijke helft van ons land. De opname van de MH was daardoor vaak niet optimaal. Maar de specialisten van Syngenta signaleren dit jaar ook redelijk veel fusarium in de uien. Dit speelt in vrijwel alle teeltgebieden. „Dit zorgt ervoor dat de bewaarbaarheid van uien dit jaar minder is dan in andere jaren”, aldus Kees Jacobs in Uiennieuws.
Hoge temperaturen
Wat ook een belangrijke rol speelt bij de bewaring waren de aanhoudend hoge temperatuur dit najaar, zelfs tot medio november. Dit maakt het koelen lastig waardoor uien langer actief blijven. Sommige rassen kampen met zoveel activiteit dat ze nu reeds ‘de kont laten zakken’. Normaal gebeurt dat pas in mei. Een andere aandoening is inwendig schot. Door de inwendige kieming ontstaat vaak spanning op de huid, met als gevolg dat huid van zo’n ui barst.
Voortijdige afzet
Deze bewaarproblemen deed diverse telers besluiten om de nodige partijen reeds voortijdig te ruimen. Sommige telers hadden daarbij het geluk dat ze deze partijen voor 15 of 20 cent bij Poolse snijders konden afzetten. Telers met minder geluk zagen hun uien naar de vergister gaan.
Steekproeven
Telers krijgen van Jacobs en Van Mol het advies om bij de geringste twijfel een grote steekproef uit de bewaring te trekken en deze uien zeer kritisch te beoordelen. Voor deze steekproef is het essentieel om op meerdere plekken uien uit de cel te halen en daarbij dieper liggende uien niet te vergeten. Vervolgens dienen deze uien, op een goed verlichte plek, te worden opengesneden. Telers krijgen het advies om deze steekproeven uit te voeren met een derde persoon. Iemand die kijkt met een objectievere blik. Treft de teler vervolgens bij 1 op de 50 uien rot of een ander dan heeft hij reeds een groot probleem.
Voor de jaarwisseling
Jacobs en Van Mol denken dat het voor veel telers een verstandige keuze is om dergelijke partijen nog voor de jaarwisseling te verkopen. „Je kunt nu nog een mooie prijs beuren. Euro’s in een portemonnee rotten niet, de uien misschien wel. Bovendien loop je als teler bij verkoop geen bewaarrisico meer”, aldus Jacobs.