Tot 70 procent minder bladluizen in met stro afgedekte miniknollen
Beide organisaties hebben in 2022 en in 2021 veldproeven gedaan met gaasdoek en stro in de stammenteelt. Doel hiervan was om de pootgoedteelt zo lang mogelijk vrij te houden van virus, ook met oog op de versmalling van het middelenpakket. Na de eerste positieve ervaringen in 2021 is de proef dit jaar uitgebreid. Het ging tot nu toe om de klasse PB1, volgend jaar worden ook PB2 en PB3 meegenomen in de proef. De proeven zijn uitgevoerd in het noorden van het land.
Harm Steenhuis van HZPC is positief verrast over de uitkomsten. „Deze resultaten zijn gelijk aan die in Frankrijk. Maar ik had deze uitkomsten hier niet verwacht.” De uitslagen van de nacontrole van deze proeven zijn nog niet bekend. Maar Steenhuis maakt zich hier geen zorgen over. „Het ging om PB1, dus schoon uitgangsmateriaal. Deze beginnen met nul, het is de truuk om dat vast te houden.”
Eenvoudig en goedkoop
Het grote voordeel van deze aanpak is de eenvoud, vindt Steenhuis. „Het is een vrij simpele en relatief goedkope methode: je spreidt stro uit over de ruggen. Het is goedkoper dan gaasdoek kopen.”
Dit jaar werd op 13 hectare stammenteelt geëxperimenteerd met het afdekken met stro. Dat wordt volgend jaar uitgebreid naar minimaal 100 hectare. „Veel telers zijn enthousiast. Er zit een teler bij die dit jaar 3 hectare had en dat volgend jaar uitbreidt naar 20 hectare.”
Verwarde bladluizen
De lichte kleur van het stro zou een afstotende of verwarrende werking hebben voor virus overbrengende bladluizen. Als dat er toe leidt dat de eerste en tweede generatie, de stammen, vermeerderd kunnen worden zonder al te veel virusdruk is dat winst: Het beperkt het risico voor de teelt en de akkerbouwers hoeven minder vaak te spuiten.
Gaasdoek
Er is de afgelopen jaren ook geëxperimenteerd met het telen van hoogwaardig pootgoed onder gaasdoek. Ook hierbij zijn de ervaringen positief en ook deze proeven worden uitgebreid. Aardappelen die worden geteeld onder gaasdoek zijn gedurende het groeiseizoen niet keurbaar. De NAK heeft recent besloten dat ook PB2-stammen die onder gaasdoek zijn geteeld voor eigen gebruik zijn vrijgesteld van de veldkeuring.