Stelling: Wie moeten met minister Adema onderhandelen over het Landbouwakkoord?
Deze samenstelling is opmerkelijk. Sinds de zomer van 2022 spraken agrarische belangenbehartigers af in de toekomst met één mond te spreken en zich niet meer uit te laten spelen door het kabinet. Eigen ego van individuele organisaties en voorzitters maakten plaats voor afstemming in de G8+. Met enkele malen LTO-voorzitter Sjaak van der Tak als vooruitgeschoven post en ‘woordvoerder’.
Eendrachtig werd opgetreden tijdens de protestactie in Stroe en tijdens het overleg met het kabinet op 31 augustus 2022 onder leiding van de heer Remkes. Wordt deze samenwerking van de landbouw nu bewust ondermijnd door Minister Adema die het proces om te komen tot een Landbouwakkoord voornamelijk afstemt met LTO en NAJK?
Duidelijk is dat veel (vooral kritische) landbouwpartijen zijn geparkeerd aan een bijzettafel, zo blijkt uit de uitnodigingen die Minister Adema deze week verstuurde. LTO accepteert de uitnodiging, blijkt uit het statement dat LTO donderdag 1 december publiceerde. Maar wat vind jij? Moet de landbouw met minister Adema aan tafel om tafel om te praten over een landbouwakkoord? En welke landbouwpartijen moeten aan tafel om te praten over een landbouwakkoord? Is het voldoende dat alleen LTO, Agractie en NAJK en Biohuis aanschuiven namens de landbouw of moeten ook andere landbouwpartijen aanschuiven? Stem op onze stelling en licht je antwoord toe in een reactie onder de stelling.
Tekst: Agrio, Redactie
Beeld: Ellen Meinen