Ctgb wil gebruik fosfides in graantransporten aan banden leggen
De afgelopen jaren vonden diverse (bijna) ongelukken plaats met schippers die in aanraking kwamen met fosfinegassen. Deze kwamen vrij uit hun graanlading. Zo werden in de zomer 2021 drie schepen met Pools graan stilgelegd in Zwolle, Utrecht en Veghel. Hun lading bevatte een te hoge concentratie fosfine. Alle opvarenden werden in het ziekenhuis gecontroleerd. De drie schepen hadden bij overslagterminal OOC in Oss graan geladen voor diverse vestigingen van De Heus. De lading was per trein uit Polen naar Oss vervoerd. Om ongedierte te bestrijden was aan de lading fosfine in capsulevorm toegevoegd.
Bestrijdingsmiddel in granen
Fosfinegas komt vrij na toepassing van aluminium- of magnesiumfosfide. Het wordt gebruikt voor het bestrijden van insecten in voorraden van bijvoorbeeld granen. Het gas is zeer giftig. Het Ctgb gaat het gebruiksvoorschrift nu dus aanpassen. Als het aan het Ctgb ligt, wordt gassen tijdens het transport over de weg, het spoor of binnenwateren niet meer toegestaan. Het Ctgb krijgt daarbij steun van diverse EU-lidstaten.
Zo zouden fosfides alleen nog maar op locatie mogen worden gebruikt en niet meer tijdens het transport. Na het gassen moeten de restanten van de gassingsmiddelen helemaal worden verwijderd. Verder mogen alleen luchtdicht afgesloten voorraden met fosfinegas worden behandeld. Tenslotte moeten behandelde voorraden duidelijk als zodanig herkenbaar zijn.
Motie Tweede Kamer
De voorgestelde regels komen niet uit de lucht vallen. Zo dringt de Algemene Schippers Vereniging (ASV) al langer aan op maatregelen tegen fosfine. Ze wil ze een correcte uitvoering van de motie die de Tweede Kamer in 2020 aannam. Dat gebeurde nadat in december 2019 een schippersechtpaar doodziek werd na blootstelling aan een veel te hoge concentratie fosfine in hun graanlading.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ctgb Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen