Kwaliteitsbeoordeling (nieuwe) organische meststoffen kan met drie analyses
„We werken aan evaluatiekaders voor de beoordeling van organische meststoffen”, aldus Schoumans. „Nu het zoveel over circulaire landbouw gaat en er nieuwe producten op de markt komen, is die beoordeling belangrijker aan het worden. We willen bijvoorbeeld weten wat de toepassing voor gevolgen voor de bodem heeft. Wat doet het product met de koolstofopslag? Wat betekent een product voor de stikstofmineralisatie?”
Schoumans zegt dat er een evaluatietool beschikbaar komt om de werking van organische meststoffen in de bodem te voorspellen. „Wat we natuurlijk willen is dat je hier genoeg over kunt zeggen. Als je gewoon een doosje met een bepaald product op tafel zet, wil je daar gemakkelijk meer over kunnen zeggen als je een aantal eenvoudige analyse doet. Wat gaat dit product doen voor de koolstofvastlegging en de N-mineralisatie?”
In het verleden waren er lange incubatieproeven nodig, zegt Schoumans. Liever wil hij een snellere analyse hebben en dat is volgens de onderzoeker goed mogelijk. „Incubatieproeven duurden wel 120 dagen en ze zijn mede daardoor duur. Met een nieuwe analyse kan het veel korter en goedkoper.”
Drie componenten
Met drie snelle en betaalbare analyses kan er al veel over de werking van een product bekend zijn: „We meten ten eerste het totaalgehalte aan stikstof. Dan doen we de Microresp-analyse en als derde een pyrolyse-analyse. Die laatste methode kan je in een aantal stappen bij verschillende temperaturen kwantitatieve informatie verkrijgen over de stabiliteit van het materiaal.”
De analyses kunnen relatief snel uitgevoerd worden en kosten een paar honderd euro. Een producent kan ze laten doen om hun producten te vergelijken met andere producten en eventueel een etiket op een product te zetten, waaraan de gebruiker kan aflezen hoe de organische stof zal werken in de bodem. Die informatie kan vervolgens in verschillende adviessystemen of teelthulpmiddelen gebruikt worden.
Deze methode zal volgens de onderzoeker tussen nu en een paar maanden klaar voor gebruik zijn. „Wij testen het nu met 16 stoffen uit, maar het kan met ieder nieuw product zijn diensten bewijzen. Vervolgens gaan we volgend jaar de methode toetsen.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes