Column: Hedwig Boerrigter: Het jaar 2023 positief beginnen
Misschien dat we over een aantal jaren zeggen dat 2022 een schakeljaar was: er is een leven vóór en een leven na 2022. Eén ding staat vast, we kunnen niet terug. We moeten verder. Bij voorkeur met toekomstperspectief, of die nu van buiten komt, of zelf creëren.
Een prachtig voorbeeld van iemand die zelf aan het roer staat is Louwe de Boer. Geen boer, maar een Urker visserman én spreker op de ledendag van LTO Noord op 14 december in Drachten. Wat een verrassing!
Kottervisser op Urk
Vanaf 2008 heb ik in een vorige-vorige functie een aantal innovatieprojecten op Urk mogen ontwikkelen en uitvoeren. Directe aanleiding: er was een kottervisser op Urk die het anders wilde doen, of we eens konden kennismaken. Die visser was Louwe de Boer van de Ekofish Group, het familiebedrijf van Louwe en zijn broers. Hij vertelde me dat het al een aantal jaren niet goed ging met de Urker visserij. Al jaren sloten de kottervissers het boekjaar af met een negatief nettoresultaat. Belangrijkste oorzaak was de gestegen gasolieprijs, de grootste kostenpost van de visserij. Zo steeg in het jaar 2005 de gasolieprijs, met 40 procent.
Hoe kun je blijven vissen, met minder verbruik? Nog een belangrijke reden om het anders te willen doen is de bodem. De bodem van de Noordzee, waar het bodemleven veel te lijden heeft van de boomkorvisserij. Hoe kun je duurzaam blijven vissen zonder boomkor en hoe voorkom je overbevissing? Een derde reden is de afzet. Alle vis gaat via de veiling. Hoe kun je je als visleverancier onderscheiden?
Met minder vermogen vissen
In 2006 bouwde de Ekofish Group zijn schepen om, verwijderde de boomkorren, ging over op twinriggen, en kon zo met minder vermogen vissen, ging samenwerken met het Wereld Natuur Fonds en haalde in 2009 als eerste rederij het Marine Stewardship Council (MSC) certificaat voor een duurzame en goed beheerde visserij. En, zoals Louwe vertelde, ze wachtten niet meer af welke prijs ze op de veiling krijgen, maar verkopen hun vis vooraf aan afnemers en gaan de vis voortaan ophalen.
De broers kregen ook weerstand. Vanuit de eigen sector notabene. Hun schip de PD-147, omgebouwd tot opleidingschip voor jonge vissers om kennis over duurzaam vissen te delen, werd op de kade van Texel besmeurd met teer. Ook werd de Ekofish Group een week gedwarsboomd op de veiling. De beste stuurlui staan niet altijd aan wal.
Zelf aan het roer
Louwe sprak op de ledendag van LTO Noord en inspireerde hoop ik boeren en tuinders met zijn verhaal. De Ekofish Group floreert. Zij zitten zelf aan het roer en hebben hun eigen toekomst gecreëerd. De Ekofish Group is nog steeds trendsetter: ze verdoven de vis voor de slacht, en zetten hun schepen soms in voor hele andere dingen dan de visserij.
Ik zou zeggen: haal het net op en zoek de overeenkomsten met de landbouw via een visser die De Boer heet. Op volle koers naar een geïnspireerd 2023!