Flinke problemen met vorstschade in Belgische bieten

De bietencampagne van Tiense Suiker wordt met enkele weken verlengd, vermoedelijk tot eind januari. Ook bij Iscal leidt de vorstschade tot vertraging. Door de vorstschade die eind december is ontstaan, is de kwaliteit van de bieten achteruit gegaan. Door het kwaliteitsverlies draaien de fabrieken wat trager. „De temperaturen worden aangepast. De manier van het snijden van de bieten wordt aangepast. Zo proberen we de bieten zo goed mogelijk te verwerken. De filters worden ook extra gereinigd”, zegt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker.
Vorstschade groter dan verwacht
De vorstschade is groter dan aanvankelijk verwacht. Volgens de Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB) is de kwaliteit van de opbrengst van 800 tot 1.000 hectare onzeker door de vorst. De schade is het grootst in de bieten die rond de vorstperiode zijn gerooid en in de hoop lagen, en bij de bieten die nog niet zijn gerooid.
Ook in Nederland zijn zorgen door de vorst. Momenteel moet nog 500 hectare worden gerooid.
„De vorst was veel strenger dan de weerkundigen voorspeld hadden”, zegt Boonen. „Nadien hebben we ongekend hoge temperaturen gehad, rond nieuwjaar zaten we met temperaturen die we nooit gezien hadden. Hierdoor zijn de bieten snel achteruit gegaan. Zowel de bieten die gerooid als niet gerooid zijn hebben vorstschade opgelopen. De bieten van de buitenste laag van de hopen zijn gaan ontdooien en vervolgens beginnen rotten.”
Koude noorderwind
Momenteel moet bij Tiense Suiker nog circa honderd hectare bieten worden gerooid. Vooral de bieten van de late rooiingen of die later zijn afgedekt, zijn extra geraakt door de vorst. „De belangrijkste maatregel die beperkte problemen geeft momenteel is het tijdig rooien en tijdig afdekken ”, zegt Boonen. „Door de warmere omstandigheden zijn er mensen die besloten hebben om iets later te rooien. Dat heeft een minder goed effect gehad. We zien ook dat de schade bij hopen die sterk aan noorderwind zijn blootgesteld schade groter is dan hopen aan de zuid- of andere kanten. Het is dubbel jammer dat we bieten moeten laten liggen door de kwaliteit.” De Tiense suikerfabriek kan moeilijk inschatten hoeveel slechte bieten er zijn.
De slechte bieten moeten eerst worden verwijderd of afgeschraapt. De goede bieten worden onmiddellijk verwerkt in de fabriek om er nog suiker van te kunnen maken. „We proberen nu eerst alle bieten te verwerken. In de fabriek wordt het proces technisch aangepast.”
Suikergehalte stabiel rond 17 procent
Het rendement van de bieten is volgens Boonen uiteindelijk wel zeer goed, vooral voor een droog jaar. Het suikergehalte van de afgeschraapte bieten blijft relatief stabiel rond de 17 procent.
Er is nog geen vorstschaderegeling in het leven geroepen, zoals in Nederland. Na de campagne zal de Tiense suikerfabriek met de plantersvereniging evalueren.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Susan Rexwinkel