RVO gaat betalingsrechten eerder uitkeren
De uitvoeringsorganisatie wil het beschikbare budget zo snel mogelijk uitkeren, zo maakte RVO dinsdag bekend. De organisatie betaalt dit jaar geen voorschot meer uit, zoals in 2015 nog het geval was. Vooral grondeigenaren bij wie controles op onder andere vergroeningseisen zijn afgerond zullen de komende maand hun betalingsrechten ontvangen, zo verzekert de uitvoeringsinstantie.
Digitaal ingediend
Volgens RVO kunnen de betalingsrechten eerder uitbetaald worden dan vorig jaar omdat de organisatie niet meer rechten hoeft vast te stellen voor een nieuwe GLB-periode, zoals dat vorig jaar het geval was. Daarnaast zijn alle gegevens van de Gecombineerde Opgave dit jaar voor het eerst volledig digitaal ingediend waardoor de kwaliteit van de gegevens beter zijn en deze sneller kunnen worden verwerkt.
0,607 procent korting
Binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is voor Nederland in 2016 in totaal 736 miljoen euro beschikbaar, iets minder dan vorig jaar toen het budget 749 miljoen euro bedroeg.
Na controle van alle aanvragen voor directe betalingen blijkt dat het beschikbare Europese budget iets is overschreden. Om binnen het beschikbare totaalbedrag uit te komen heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken een korting van 0,607 procent toegepast op de directe betalingen in 2016.
289,46 euro per hectare
De gemiddelde waarde van basisbetalingsrechten bedraagt in 2016 289,46 euro per hectare. Dat is iets hoger dan vorig jaar toen gemiddeld 288,98 euro per hectare werd uitbetaald. De verhoging is het gevolg van dat vorig jaar het beschikbare budget niet volledig werd benut. De gemiddelde vergroeningsbedrag bedraagt 125,13 euro per hectare.
49.000 euro extra aangevraagd
De extra betaling voor jonge landbouwers is vastgesteld op 44,38 euro per hectare met een maximum van 90 hectare. Dit bedrag was vorig jaar met 52,96 euro per hectare. Dat het bedrag voor 2016 lager uitvalt is het gevolg dat er dit jaar 49.000 hectare extra in aangevraagd.
30 juni 100 procent
RVO hoopt 31 januari 2017 95 procent van alle betalingen hebben uitgekeerd. Op 30 juni 2017 moeten alle betalingen zijn afgehandeld, zo stelt staatssecretaris Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Afhandeling van de laatste vijf procent neemt in verhouding veel tijd in beslag, omdat dit de moeilijkste dossiers zijn.'