Twee nieuwe bietenrassen met resistentie tegen M. chitwoodi en M. fallax
Redukto kwam afgelopen jaar al op de markt. Dit is het eerste ras met resistentie tegen chitwoodi. Jemina KWS komt waarschijnlijk volgend jaar beschikbaar. De resistentie tegen chitwoodi in de twee rassen was al eerder aangetoond, recent werd duidelijk dat ze ook zeer hoog scoren op resistentie tegen M. fallax.
Doordachte vruchtwisseling
M. chitwoodi en M. fallax zijn een probleem voor de Nederlandse akkerbouw. Deze quarantaineaaltjes kunnen aanzienlijke schade veroorzaken. Een belangrijk instrument om ze te beheersen is een goed doordachte vruchtwisseling met niet-waardplanten of resistente cultuurgewassen. Tegelijkertijd is dit lastig omdat het chitwoodi-aaltje zich op veel gewassen goed kan vermeerderen, zoals op suikerbieten, aardappelen, uien, maïs en gras. Gewassen met een goede resistentie of die het aaltje in geringe mate vermeerderen, zijn er maar weinig. Witlof, cichorei en vlas zijn bijvoorbeeld een slechte waard voor M. chitwoodi. Maar dat zijn geen gewassen die iedereen in zijn rotatie kan opnemen.
De dubbele resistentie kwam naar voren tijdens een potproef van Wageningen Plant Research. Het feit dat deze rassen resistentie hebben tegen beide aaltjes maakt dat ze een waardevolle aanvulling zijn op de beheersmogelijkheden van chitwoodi en fallax.
Plan van Aanpak Meloidogyne
De potproef is onderdeel van het Plan van Aanpak Meloidogyne, een initiatief van LTO Nederland, NAV en BO Akkerbouw. Doel van dit plan is om chitwoodi en fallax beter te beheersen.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Fenneke Wiepkema
Bron: BO Akkerbouw