Poll: Bufferstroken: Sloten dempen voor behoud grond
De minister scherpt de regels versneld aan om volledig aan de vorig jaar verkregen derogatiebeschikking van de Europese Commissie te voldoen.
De breedte van een bufferstrook is afhankelijk van het type waterloop waar deze aan grenst. Voor een ecologisch kwetsbare waterloop geldt een breedte van 5 meter, voor een waterloop di3 valt onder de Kaderrichtlijn Water (KRW) geldt eveneens een breedte van 5 meter. Naast overige waterlopen is een bufferstrook van 3 meter verplicht en voor een droge sloot geldt een breedte van 1 meter.
Om het verlies van dure productiegrond door de verplichte bufferstroken zoveel mogelijk te beperken, gaan akkerbouwers op zoek naar mogelijkheden om de impact zo klein mogelijk te houden. Eén van opties is om daar waar het is toegestaan sloten te dempen. De perceelbegrenzing – de insteek van de sloot – schuift daarmee enkele meters op. Maar het dempen van sloten is wel aan regels en voorschriften gebonden. De juridische borging van de nieuwe derogatieregels wordt nog vastgelegd in wet- en regelgeving.
Stem op de nieuwe poll op Akkerwijzer: Om het verlies van dure productiegrond door de verplichte bufferstroken zoveel mogelijk te beperken, ga ik sloten dempen.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Trekkerweb