“Blij met nieuw middel tegen bladschimmels”
“We proberen problemen voor te blijven en daarom zetten wij altijd in op een preventief schema. We spuiten vaak zelfs nog iets eerder dan BASF op de proefvelden”, vertelt Bart Michel. Samen met zijn achterneef Gerjan teelt hij jaarlijks ca. 120 ha suikerbieten op hun percelen zand en dalgrond rond Dedemsvaart (Ov.). “Met hun grote areaal hebben ze ook veel late percelen en die gebruiken wij graag voor onze proeven”, aldus Rolf Scholtens, technisch specialist akkerbouw bij BASF. Ook de maatschap ziet voordelen. “Je leert er veel van”, aldus Bart. “We praten veel met Rolf over de bladziektes en de middelen. Die informatie gebruiken wij weer in onze bedrijfsvoering.”
Altijd in combinatie
Pas een paar weken voor het interview kregen Bart en Gerjan tijdens een rondgang met Scholtens te horen welke middelen er in de fungicideproef lagen. “De objecten met Belanty zagen er echt goed uit”, herinnert Gerjan zich.
Belanty wordt altijd gespoten in combinatie met een ander fungicide. “Dat is een bewuste keuze”, stelt Scholtens. “Als je een nieuwe actieve stof op de markt brengt wil je dat die lang meegaat. Resistentie is dus uit den boze en daarom wordt een nieuw middel als Belanty altijd geadviseerd in combinatie met een ander effectief fungicide. En je ziet dan ook vaak dat 1 plus 1 meer is dan 2.”
Nieuwe actieve stof welkom
Maatschap Michel is vooral blij dat er weer een nieuwe actieve stof beschikbaar komt voor de schimmelbestrijding in suikerbieten. “Met het huidige middelenaanbod moet je echt alle zeilen bijzetten om cercospora de baas te blijven”, stelt Bart. “Vroeger spoot je één keer tegen schimmels en dat deed je voor de extra kilo’s. Tegenwoordig spuit je 3, soms 4 keer en doe je dat voor opbrengstbehoud.” Volgens Scholtens is Belanty met de nieuwe actieve stof Revysol meer dan welkom. “De huidige middelen zijn allemaal gebaseerd op dezelfde actieve stof. Met Belanty krijgen bietentelers weer een serieuze afwisselpartner.” Vanwege de sterke preventieve werking tegen cercospora, ramularia, roest en meeldauw past Belanty volgens Scholtens het beste bij de eerste en derde bespuiting in het schema.
Belanty advies
- Toegelaten in suikerbieten
- Uit oogpunt van resistentiemanagement: altijd in combinatie met een ander effectief fungicide toepassen
- Preventieve inzet geeft de hoogste meerwaarde
- Eerste bespuiting op basis van advies en waarneming
- Interval bespuitingen gebaseerd op gewasgroei en ziektedruk
- Twee toepassingen mogelijk
- In suikerbieten ook toegelaten in grondwaterbeschermingsgebieden