Goedkoop graan uit Oekraïne benadeelt Oost-Europese EU-lidstaten
De invoer van maïs uit Oekraïne is namelijk vanaf januari tot november 2022 gestegen van enkele duizenden tot enkele miljoenen ton, zo staat in de brief aan de Commissie.
Om te verhinderen dat grote hoeveelheden graan uit Oekraïne door de oorlog verloren zouden gaan voor de wereldmarkt, heeft de EU zogeheten “solidariteitsbanen” gecreëerd en zo de transportroutes en grenscontroles voor producten uit het Oekraïne vergemakkelijkt. Maar grote hoeveelheden graan daarvan blijken de wereldmarkt niet te hebben bereikt (en daaraan is nog geen einde gekomen) en de binnenlandse producten van de zes genoemde oostelijke EU- landen van hun nationale markten verdringen, bijvoorbeeld als goedkoop veevoer.
Gevolgen van oorlog in Oekraïne
De Europese landbouwministers hebben zich afgelopen maandag in Brussel beraden over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en over mogelijke maatregelen om de zes lidstaten tegemoet te komen. De landbouwministers vinden het van cruciaal belang dat de solidariteitsbanen goed blijven functioneren om ervoor te zorgen dat het Oekraïense graan uiteindelijk via de solidariteitsbanen aankomt in de havens van de EU voor verder vervoer naar de landen van bestemming.
De zes EU-landen tonen zich in hun brief bereid om de landbouw in Oekraïne te blijven steunen op voorwaarde dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor hun eigen landbouwmarkten. Ze vragen de Commissie ook om financiële steun voor hun landbouwers ter compensatie van de verliezen die zij lijden door de invoer van goedkoop graan uit Oekraïne.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Fenneke Wiepkema