Landbouworganisaties stellen Vlaamse regering in gebreke

Volgens de landbouworganisaties brengt het gebrek aan uitvoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de boeren in de problemen. „Door geen uitwerking te geven aan het Vlaams GLB-plan dat door de Europese Commissie werd goedgekeurd, brengt het Vlaams gewest onmiskenbaar de boeren in de problemen”, klinkt het gezamenlijk bij de drie landbouworganisaties. „Het teeltseizoen 2023 nadert met rasse schreden en de Vlaamse boeren en tuinders dreigen terecht te komen in een onzekerheid die hun concurrentievermogen ernstig aantast.”
Onenigheid
Deze ingebrekestelling is het gevolg van het uitblijven van de formele goedkeuring binnen de Vlaamse regering van het Vlaams strategisch GLB-plan. „De onenigheid binnen de Vlaamse regering is onder meer ontstaan naar aanleiding van een negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB)”, klinkt het bij de drie landbouworganisaties. „Nochtans verzocht Janusz Wojciechowski, Eurocommissaris voor Landbouw, in een schrijven om onmiddellijk over te gaan tot de uitvoering van het door de Europese commissie goedgekeurd Vlaams Strategisch GLB-plan.”
De niet-uitvoering van een Europese verplichting is volgens de landbouworganisaties een ongezien precedent. „De impact voor landbouwers is bijzonder negatief: het ondergraaft onze inspanningen om verder te verduurzamen én hun concurrentiepositie op de eengemaakte Europese markt”, zeggen de drie landbouworganisaties. „We maken namens onze leden het grootste voorbehoud bij de schade die de landbouwsector in zijn geheel lijdt en nog zal lijden door het manifest onzorgvuldig en onwettig handelen van het Vlaamse gewest. We manen de Vlaamse regering bovendien om uiterlijk 10 februari uitvoering te geven aan het door Europa goedgekeurde strategisch plan, door de goedkeuring te geven aan de uitvoeringsbesluiten."
Gerechtelijke stappen
Als dat niet gebeurt, hebben Boerenbond, ABS en BioForum geen andere keuze dan de nodige gerechtelijke stappen te ondernemen om middels een klacht bij de Europese Commissie de Vlaamse regering tot die tenuitvoerlegging te dwingen. „Gelet op het komende teeltseizoen is de tijd immers op. Niettemin hopen we dat het niet zover komt en dat de Vlaamse regering de onverwijlde goedkeuring geeft en publicatie in het Belgisch Staatsblad doet van de voorliggende voorontwerpen van uitvoeringsbesluiten van het Vlaams GLB.”
Nederland
De Europese Commissie keurde midden december het Nationaal Strategisch Plan (NSP) van Nederland definitief goed. De belangrijkste punten van het plan draaien om duurzaamheid, voedselzekerheid en een goed verdienmodel voor de boer. Het plan van Nederland is het laatste in Europa dat nog goedkeuring nodig had. Nederland krijgt hierdoor vier miljard euro aan fondsen beschikbaar voor de nationale invulling van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat op 1 januari 2023 is ingegaan.
Tekst: Matthias Vanheerentals