
Bodem op de politieke agenda, in het lesprogramma en op het witte doek

Teamcoördinator Bodem Matthijs Groeneveld van het ministerie van LNV stelt dat de bodem steeds meer als een levend ecosysteem wordt gezien en ook zo benaderd. Op het ministerie benaderen de beleidsmakers de bodem in toenemende mate als essentieel voor het realiseren van allerlei doelen en veranderingen. „We willen een verdienmodel voor eiwitgewassen, want die zijn ook goed voor de bodem. Biobased bouwen is perspectief voor de landbouw en het is ook goed voor de bodem.” Met deze nieuwe benadering gaat er veel veranderen, verwacht hij. „Ik hoop dat de cultuur hiermee gaat veranderen. Bodem heeft in ieder geval mij gegrepen als onderwerp.”
Wat opvalt is dat de consument, de jeugd, de burger nu ook bewust gemaakt wordt van het belang van de bodem.
De landbouw is volop bezig met de bodem. Tijdens de workshops op de bodemtop kwamen bodeminitiatieven op tafel. Daarbij ging het over bodemcoaches, bodemgezondheidstimulerende gewassen, beloning van duurzaam bodembeheer, koolstofvastlegging en kennisdoorstroming. Hierbij speelt iedere keer de landbouw een hoofdrol. In dat licht is het logisch om kennis gericht op de primaire sector te brengen. Een voorbeeld daarvan is de Bodemscheurkalender, die in een oplage van 29.000 exemplaren zijn weg vond naar de sector.
Wat opvalt is dat de consument, de jeugd, de burger nu ook bewust gemaakt wordt van het belang van de bodem. Richting scholen is dat te merken aan een speciaal boek voor kinderen. In ‘Mevrouw Mol’ van kinderboekenschrijfster Janneke Schotveld draait alles om het bodemleven. Met 7.000 gratis exemplaren van dit kinderboek voor de basisscholen brengt uitgever Zwijsen kennis over het bodemleven in de klas. Bij de lessen gaan de kinderen naar buiten om zelf het bodemleven te vinden.
Film
De makers van ‘De nieuwe wildernis’ maakten een film over de microkosmos onder onze voeten. De 80 minuten lange film ‘Onder het maaiveld’ draait vanaf 2 maart in 60 Nederlandse bioscopen. Eén theelepel gezonde grond bevat meer levende organismen dan er mensen zijn op aarde, is de leus van de film. Op vernuftige wijze toont de film schimmels, bacteriën, aaltjes, protozoën, bodeminsecten, wormen tot aan de grootste predator die de bodem kent in Nederland: de mol. De filmmakers noemden hem John.
Op de Nationale Bodemtop toonden de makers van de film een zeven minuten lange trailer van de film. Ignas van Schaick en Jeffrey de Graaff wilden het ongeziene zichtbaar maken in de film. „Er is ook educatief materiaal en we kunnen de film op verzoek vertonen aan groepen”, aldus Van Schaick. Hij noemt de ondergrondse biodiversiteit van groot belang. Bewustwording is een drijfveer voor de makers. Ze werkten bij de productie samen met wetenschappers en het Instituut voor Natuureducatie (IVN).

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes