Cosun: ‘Bietenprijs van €68,75 is mooi maar nog niet genoeg’
„Het was een turbulent jaar”, zegt Meeuwis als hij terugblikt op 2022. De oorlog in Oekraïne, de daaraan gerelateerde energiecrisis, de flinke inflatie en uitdagingen in de agrosector; het zijn allemaal factoren die impact hadden op de agrosector. „Daar moeten wij als Cosun doorheen navigeren. En dat hebben we afgelopen jaar goed gedaan.”
Het financiële jaarverslag van Royal Cosun scoort op zich mooie voldoendes. De omzet is met 33 procent naar ruim 3 miljard euro, het voorlopige bedrijfsresultaat voor ledentoeslag is verbeterd van 43 miljoen euro naar 196 miljoen euro en de bietenprijs is flink verhoogd ten opzichte van vorig jaar. „Over de hele linie hebben alle bedrijven van Cosun het goed gedaan.”
'Rendement moet omhoog'
En tóch moet het beter, vindt hij. „Het rendement over afgelopen jaar is 12 procent, en dat is voor een bedrijf als Cosun eigenlijk niet goed genoeg.” In de strategische visie schrijft Royal Cosun dat het toe wil naar een rendement van 12,5 tot 15 procent.
De uitdagingen voor 2023 zijn enorm groot, evenals de onzekerheid en de onvoorspelbaarheid, zegt Dirk de Lugt, voorzitter van de daad van beheer van Royal Cosun. Grote onderwerpen blijven het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn, het GLB, het Landbouwakkoord en de derogatie. Ook de druk op de grondmarkt brengt zorgen: door onder meer natuurontwikkeling, aanleg infrastructuur en woningbouw neemt het areaal akkerbouw jaar op jaar af.
Spotprijs suiker
Daar tegenover staat een positieve stemming op de wereldwijde suikermarkt. De spotprijs voor suiker ligt rond 1.000 euro en de verwachting is dat deze stijgende trend door zal zetten.
Het areaal suikerbieten in de EU neemt af, De Lugt verwacht dat die daling dit jaar verder gaat. „Ieder jaar worden er suikerfabrieken gesloten in Europa. Dat zijn misschien niet altijd de meeste rendabele, maar het gebeurt wel.” Het Nederlandse areaal blijft stabiel: dit jaar wordt 84.000 hectare bieten geteeld.
Protesten in Parijs
Nederland had afgelopen jaar een hoge suikeropbrengst, terwijl de meeste EU-landen te maken hadden met ondergemiddelde suikerproductie en suikergehaltes. Zo hadden Duitsland en Frankrijk afgelopen jaar beduidend meer problemen met vergelingsziekte dan Nederland. De Lugt: „We hebben het goed in de vingers.” De frustratie in Frankrijk werd deze week bevestigd door Franse boeren die met hun trekkers in Parijs demonstreerden om de regering duidelijk te maken dat ze de neonicotinoïdencoating willen behouden in het bietenzaad.
De tekst gaat verder na de tweet
Ook ziet De Lugt tot zijn ongenoegen dat er in de EU, met name in Oost-Europa, nog steeds landen zijn met gekoppelde steun en/of lokale subsidies of ondersteuning. „Dat leidt tot een ongezonde concurrerende situatie.”
Aviko
De markt voor bevroren en gedroogde aardappelproducten herstelt van de Covid-crisis en groeit wereldwijd, en daar profiteert ook Aviko van. De ingebruikstelling van de nieuwe fritesfabriek in het Belgische Poperinge is een belangrijke stap in verdere autonome groei. Meeuwis: „Deze locatie zal dit jaar ook bijdragen aan een goed resultaat.” Aviko Rixona realiseerde door hogere afzet en prijzen ook een herstel van resultaat na een moeilijk 2021.
Sensus
De omzet van inuline blijft wereldwijd groeien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat cichoreiverwerker vorig jaar goede resultaten heeft geboekt. Grootste zorg op dit moment is het areaal: De contractering voor het nieuwe teeltseizoen loopt, maar Sensus heeft het beoogde areaal nog niet volledig kunnen wegzetten bij de akkerbouwers. Dit is onder meer een gevolg van de onzekerheid rond de lijst met winterteelten. Maar ook de prijsvorming speelt een rol.