Tineke de Vries bij aanbieden BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw: 'Vrijwaar ons met KPI's van generieke maatregelen die ons tegenwerken'
Generieke maatregelen werken de verduurzaming van de akkerbouw vaak eerder tegen dan dat ze resultaat opleveren, stelde De Vries. In de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw (BMA) is gekozen voor een samenhangend pakket van KPI's. Dat komt omdat een maatregel voor het ene doel ook een negatief effect op een ander doel kan hebben. Het gaat dus om het geheel van keuzes. Afhankelijk van de specialisatie van akkerbouwbedrijven, de regio, de grondsoort en andere specifieke factoren op bedrijven, kan de set aan keuzes voor de best werkzame verduurzaming verschil maken.
Behalve de te bereiken doelen onderstreepte De Vries dat het haar zorgen baart of het verdienvermogen van akkerbouwbedrijven voldoende overeind blijft. „Binnen allerlei kaders worden er enorme claims op onze grond gelegd. Het verdienvermogen is een van de vijf onderwerpen waar we als sector heel intensief mee bezig zijn. Ik verwacht van de overheid goede kaders en van onze afnemers een goede beloning voor onze inzet.”
Volgens Jan-Kees Goet is het inderdaad van belang dat er verdiend wordt op agrarische bedrijven. Daarmee kan de sector voortbestaan als belangrijke grondbeheerder. In de brochure over de BMA die hij op 14 februari in Woerden officiëel ontving, draait het volgens hem ook om de sociaal-maatschappelijke positie van de Nederlandse akkerbouw. Met KPI's kunnen de inspanningen van de akkerbouw onderbouwd gevolgd worden en kunnen de overheid, de productieketen en de consument vormen van beloning in geld of ondernemersvrijheid toekennen aan de akkerbouw.
De brochure over de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw (download) geeft uitleg over de gekozen KPI's en het rekenen aan de score per bedrijf. Op de bijeenkomst in Woerden hoopten boeren, overheid en ketenpartijen dat er volgende stappen komen richting beloning voor meer biodiversiteit.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes