Zeeuws Archief zet archieven akkerbouwbedrijf online
Fotoserie: 'Wilhelminapolder' Vroeger | Deel 1: Grondbewerking
In het jaar 1809 werden de schorren en slikken even ten noorden van de stad Goes (ZL) ingepolderd door kooplieden uit Rotterdam. Zij deden dat met het doel de grond later weer te verkopen. De grondprijzen kwamen echter onder druk te staan. De kooplui brachten daarom de grond zelf in cultuur en starten een landbouwbedrijf. De basis van Maatschap Wilhelminapolder was gelegd.
Vandaag de dag is ‘Wilhelminapolder’ een 1900 hectare groot bedrijf, waarvan 1400 hectare wordt bewerkt. De andere hectares zijn wegen, weilanden, water, mosselpercelen en natuurgebieden. Al die jaren is er, uiteraard, nauwgezet schriftelijk bijgehouden wat er gebeurde. Nota’s, acte’s, notulen van bestuursvergaderingen en dergelijke zijn nog bewaard; 240.000 documenten, 45 meter dossier. Alle tekeningen, kaarten, foto’s en zelfs geluidsfragmenten lagen sinds 1994 in het Zeeuws Archief. .
Onderzoek en studie
Dat Archief heeft in de achterliggende jaren de papieren geschiedenis tot de jaren zestig van de vorige eeuw gedigitaliseerd én online vrijgegeven. „Verder, of dichterbij, konden we niet gaan”, geeft Vincent Coolbergen, directeur van de KMWP, aan. „Beslissingen van later kunnen nog van invloed zijn op het beleid van vandaag. Daarnaast kunnen er nu nog levende mensen op de foto’s staan of in de stukken genoemd worden. Alleen al vanwege dat privacy-element ligt de grens in de jaren 60.”
Iedereen kan de wel gedigitaliseerde stukken nu online inzien voor onderzoek, studie of uit interesse. „Vanwege de grootte van de klus digitaliseert het Zeeuws Archief niet elk archief”, geeft Coolbergen aan. „Alleen breder interessante komen daarvoor in aanmerking.” Het Zeeuws Archief kwam zelf met de vraag, aldus Coolbergen. „Wij werkten daar graag aan mee.” Het interessante is volgens hem niet alleen dat Wilhelminapolder al lange tijd de hele ontwikkeling in de landbouw heeft meegemaakt, maar ook dat dit op één bedijf was. „Alles is dus al meer dan twee eeuwen goed gedocumenteerd en vormt een samenhangende bron van informatie.”
Voor iedereen
Verschillende vertegenwoordigers van provincie en gemeenten, maar ook van toeleveranciers en afnemers onderstreepten het belang van de digitalisering met hun aanwezigheid bij de oplevering van het project, begin deze maand. „Een interessant stuk geschiedenis ligt nu open voor iedereen”, aldus Coolbergen.
De foto's geven een indruk van de mechanisatie op Wilhelminapolder.
Nu Deel 1: Grondbewerking. Deel 2 Teeltseizoen en Deel 3 Oogst volgen.
Beeld: Zeeuws Archief, Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder