Nieuw plan van aanpak moet rust terugbrengen in Franse bietensector
Twee weken geleden reden er voor het eerst sinds jaren weer trekkers door de binnenstad van Parijs. Aanleiding voor dit protest was een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) van donderdag 19 januari 2023, waarbij het gebruik van neonicotinoïden (NNI) voor zaaizaad voor bieten werd uitgesloten. In de afgelopen twee jaar konden de Franse bietentelers nog steeds gebruik maken van met neonicotinoïden gecoat zaad, dankzij een ontheffing. De Franse overheid had het voornemen voor een derde keer een ontheffing te verlenen, maar het Europese hof zette een streep door deze plannen, blijkt uit een verslag van Agroberichten Buitenland van het ministerie van LNV.
Met de derogatie had de regering ook een plan toegezegd om tot alternatieven te komen voor de neonicotinoïden. Goede alternatieven waren er echter nog niet gekomen, met als gevolg dat de bietensector in de knel komt. Het gaat met name om de telers ten zuiden van Parijs; hier waren de problemen met vergelingsziekte de afgelopen jaren het grootst.
De tekst gaat verder onder de tweet
Na de acties is Marc Fesneau, de Franse minister van landbouw, om tafel gegaan met de bietensector in zijn land om een nieuw steun- en actieplan te bespreken. In dit plan geeft het ministerie aan er op toe te zien dat de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in alle EU-landen op dezelfde manier wordt toegepast, zodat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat. Ook heeft Fesneau tijdens de Landbouwraad in Brussel gevraagd om een vrijwaringsclausule, om te voorkomen dat van buiten de EU ingevoerde producten afkomstig zijn van bieten die met neonicotinoïden zijn behandeld.
Versnelde invoering van gewasbeschermingsmaatregelen
Het tweede onderdeel van het plan is een versnelde invoering van gewasbeschermingsmaatregelen, op basis van het nationaal onderzoeks- en innovatieplan PNRI. Deze middelen komen via het Technisch Instituut voor Bieten (ITB) bij de telers, waardoor zij hun bieten dit seizoen kunnen beschermen tegen vergelingsziekte. Ook modules voor de voorspelling van bladluisvluchten worden via een PNRI-project ingezet. Het PNRI krijgt hiervoor extra financiële middelen. Derde pijler van het plan is financiële compensatie voor telers die in 2023 opbrengstverliezen lijden door vergelingsziekte. In principe wordt de schade volledig gedekt, schrijft Agroberichten Buitenland. De Franse regering hoopt dat met dit plan de rust zal weerkeren in de bietensector en het zaaiseizoen op gang kan komen.
De verwachting is dat dit jaar in Frankrijk minder bieten geteeld zullen worden. In 2021 werd in Frankrijk circa 400.000 hectare bieten geteeld. De gemiddelde hectareopbrengst staat op 82 ton bieten per jaar met een suikeropbrengst van circa 13 ton suiker per hectare. Afgelopen jaar vielen de opbrengsten echter tegen als gevolg van zware aantastingen van vergelingsziekte.
Cosun: Nederland stabiel areaal
Ook Cosun Beet Company voorziet dit jaar een kleiner areaal suikerbieten in meerdere EU-landen, waaronder Frankrijk. Het Nederlandse areaal blijft stabiel: dit jaar wordt 84.000 hectare bieten geteeld. Nederland had afgelopen jaar een hoge suikeropbrengst, terwijl de meeste EU-landen te maken hadden met ondergemiddelde suikerproductie en suikergehaltes. Naast Frankrijk had ook Duitsland afgelopen jaar beduidend meer problemen met vergelingsziekte dan Nederland.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Fenneke Wiepkema
Bron: Agroberichten Buitenland