Waterschappen breiden beregeningsverboden uit
Het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater in Noord- en Midden-Limburg, dat het Waterschap Limburg op 29 mei heeft ingesteld, wordt met ingang van vandaag uitgebreid met de Vlootbeek. Uit deze beek en alle overige beken die onderdeel uitmaken van het stroomgebied van de Vlootbeek mag tot nadere berichtgeving geen oppervlaktewater onttrokken worden.
"Ga nu sowieso zuinig met water om", roept de Limburgse dijkgraaf Patrick van der Broeck op. Het waterschap verwacht dat het neerslagtekort eind juni ruim 150 mm bedraagt.
Dommel en Brabantse Delta
Waterschap de Dommel in Noord-Brabant had per 1 juli al een gedeeltelijk beregeningsverbod ingesteld. Dat is inmiddels uitgebreid naar bijna het hele werkgebied.
Ook waterschap de Brabantse Delta heeft het ontrekkingsverbod sinds begin juni al een aantal keer uitgebreid. Vandaag is het uitgebreid met het stroomgebied van de Aa en Weerijs.
Vallei en Veluwe
Waterschap Vallei en Veluwe heeft gisteren een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater ingesteld voor het gehele beheersgebied, zij het met flink wat uitzonderingen voor de Putterpolder; Polder Arkemheen; Bunschoterpolder; Eemnesserpolder; Polder Soest; Inlaatgebied Brede Beek Nijkerk; Inlaatgebied Laak + Vathorst; Inlaatgebied Terwolde (stroomgebied van de Terwoldse-, Nijbroekse- en Grote Wetering); De Hoenwaard; Polder Hattem; Polder Oosterwolde-Oldebroek en Polder ’t Goor Elburg.
Daarnaast geldt er een uitzondering voor de oppervlaktewaterlichamen: het Valleikanaal, de Heiligenbergerbeek/Woudenbergse Grift; de Eem; de Arkervaart en de Zijdewetering/Krakerswijk.
's Nachts beregenen
Het Drentse waterschap Hunze en Aa's vraagt boeren om 's nachts te beregenen. Het waterschap laat al extra water in vanuit het IJsselmeer, maar omdat er veel beregend wordt door boeren in het gebied, kan het water maar moeilijk de juiste gebieden bereiken. Als boeren 's nachts beregenen, heeft het water overdag de gelegenheid om op de juiste plaatsen terecht te komen, aldus Hunze en Aa's. Wat ook werkt, is als boeren onderling overleggen welke dag ze gaan beregenen als ze water uit dezelfde watergangen willen halen.
Mochten de maatregelen te weinig effecht hebben, dat overweegt Hunze en Aa's begin volgende week een beregeningsverbod in te stellen.
Rijn en IJssel
De aanhoudende droogte leidt vooralsnog nog niet tot grote problemen in werkgebied waterschap Rijn en IJssel. Er is geen onttrekkingsverbod ingesteld voor het beregenen van gewassen. Alleen die onttrekkingen van grond- en oppervlaktewater die gemeld zijn of vergund, zijn toegestaan.
Daarbij geldt voor oppervlaktewater dat onttrokken mag worden zolang er nog water over de eerstvolgende stuw gaat. De onttrekker moet dit zelf controleren. Het waterschap voert de komende week extra inspecties uit op naleving van de regels. Wel vraagt het waterschap om spaarzaam om te gaan met het beschikbare water.