Toekomst Bonalan nog onzeker: Sensus houdt hoop op gebruik via ontheffing
SCoPAFF stemde in december 2022 in met het voorstel van de Europese Commissie om de toelating van Bonalan niet meer te verlengen. Belangrijkste reden voor dit besluit was dat volgens haar, ondanks alle genomen maatregelen, veilig gebruik onvoldoende kon worden geborgd. Het is nu aan de individuele lidstaten om op nationaal niveau de toelating in te trekken. In Nederland ligt die taak bij het ministerie van LNV en het Ctgb.
Artikel 53
Sensus verwacht in eerste instantie een verkoop- en opgebruiktermijn, waardoor Bonalan mogelijk nog tot en met seizoen 2024 gebruikt kan worden. Gebruik in 2023 staat niet ter discussie. Daarnaast wil de cichoreiverwerker inzetten op een ontheffing op basis van artikel 53 in de EU-regelgeving. Dit artikel gaat over transitievrijstellingen: het geeft de sector de tijd om het middel nog tijdelijk te mogen gebruiken, om in die transitieperiode alternatieven te ontwikkelen. Er wordt gewerkt aan enkele nieuwe middelen en toepassingen. Hiervoor is een taskforce in het leven geroepen.
Minister Adema heeft recent in een brief aan de Kamer erkend dat het wegvallen van Bonalan impact zal hebben op de sector. „Ik kan mij voorstellen dat de sector deze casus aandraagt binnen de werkgroep actuele vraagstukken van het Uitvoeringsprogramma van mijn Visie gewasbescherming 2030. Hierbij zoeken partijen van overheid en sector samen naar concrete oplossingen voor telers”, schreef hij in die brief. Schunselaar: „Wij pakken deze handschoen graag op.”
Dat de toelating van Bonalan komt te vervallen, is voor Schunselaar duidelijk. „Of het nu één, twee of vijf jaar duurt, we raken het middel kwijt.” Doodzonde, vindt hij. „Het gaat hier wel om het voortbestaan van de teelt van cichorei. Bovendien vormt juist een middel als Bonalan een hoeksteen in de geïntegreerde onkruidbestrijding in de teelt van inulinecoichorei.”
Winterteelt
Er is ook nog geen duidelijkheid of cichorei wel of niet op de lijst van winterteelten wordt opgenomen. Schunselaar is daar ronduit verbaasd over, maar blijft hoopvol. „Het gewas vraagt een lage bemesting en het onttrekt na 1 oktober veel meer stikstof dan een vanggewas.”
Contractering 2023 nog niet rond
Als gevolg van de onzekerheid rond cichorei zijn telers huiverig geworden om dit gewas op te nemen in het bouwplan. Sensus heeft de contractering voor teelt 2023 nog niet rond. „Er komen nog dagelijks contracten binnen, maar de onzekerheid over wel of niet winterteelt is killing.” Ondanks het aangepaste cichoreicontract is Schunselaar bezorgd over het vol komen van het areaal dit jaar. „Mogelijk kunnen we iets opvangen met een latere start van de campagne, zodat het gewas langer door kan groeien. Daar kunnen we iets mee opvangen, maar niet alles.”