Kansen voor geïntegreerde peenteelt in zaadontsmetting, biofungiciden en wiedrobot
Bij fysische zaadontsmetting worden schimmels op het zaad gedood met behulp van heet water of stoom. Het is daarbij de crux om de juiste temperatuur en tijdsduur te pakken, vertelde Gertjan van Westen, onderzoeker bij Bejo. „Als je het te lang of te heet behandelt, neemt de kiemkracht af. Elk ras heeft daarbij zijn eigen receptuur.”
Naast schadelijke micro-organismen zitten er ook microben op het zaad die juist gunstige eigenschappen hebben. Bejo doet volop onderzoek naar de mogelijkheden om deze te onderscheiden en na schoning terug te brengen op het zaad of deze te compenseren. „Deze gunstige microben dragen bij aan een weerbaarder gewas.”
Lees ook: ‘Gunstige perspectieven voor peensector’
Ook priming kan helpen aan een sterker gewas, doordat het in een vroeg stadium en ontwikkelingsvoorsprong krijgt en het gewas komt uniformer op. „Met als grootste voordeel dat het kiemplantje veel sneller door een gevoelige fase heen is.”
De peenteelt heeft al flink veel fungiciden verloren als gevolg van strengere regelgeving. Dat begon in 2007 met het wegvallen van Carbendazim, jaren later vielen Iprodione (2018), Thiram (2019) en Metalaxyl-M (2020) weg. Nu staat Fludioxonil op de tocht. „Dat betekent dat wellicht dat we binnen twee jaar geen chemie meer aan het zaad kunnen toevoegen.” De overgebleven fungiciden zijn duur en minder effectief, stelde Van Westen.
Biofungicide
Hij ziet wel toekomst voor geïntegreerde gewasbescherming met biofungiciden. Bejo heeft meerdere proeven gedaan met een nieuwe biofungicide. Omdat de registratie hiervan nog niet rond is, is het middel nog niet op de markt. Van Westen heeft de hoop dat de registratie snel rond komt, waardoor het middel aan het zaad kan worden toegevoegd als coating. Vanaf 2024 zou het dan op de markt zijn. Bejo test dit middel ook in uien, bieten en asperges. „We hopen bij de registratie van het middel ook deze gewassen er in te krijgen.”
Dit middel heeft in kasproeven een goede werking op onder meer Pythium. Zeker op percelen met een hoge ziektedruk laat deze biofungicide mooie resultaten zien, aldus Van Westen. Op proefvelden in Denemarken is bijna een verdubbeling te zien in de opkomst op velden waar zaad met deze coating is gezaaid.
De tekst gaat verder onder de foto
Robotisering
Ook op het gebied van robotisering zijn er mooie ontwikkelingen. Machinebouwer Andela uit Nagele presenteerde tijdens de themadag peen zijn Robot Weeder ARW-912. Dit is een volledig gerobotiseerde en autonoom rijdende wiedmachine met een werkbreedte van maximaal 9 meter en 12 robotunits die onkruid in de rij verwijderen. De onkruidplantjes worden gedood met warmte. De machine heeft een effectiviteit van 85 tot 90 procent, en per robotunit haalt hij 3 plantjes per seconde. „Kunstmatige intelligentie, AI, ziet zoveel meer dan wij en ook nog eens in een eerder groeistadium: zo’n twee tot drie weken eerder”, vertelde Paul Andela.
In 2021 is het eerste prototype van deze onkruidwieder getest, vorig jaar is de eerste machine gebouwd en getest, nu wordt er gewerkt aan de eerste machines die in de praktijk gaan lopen. Het bedrijf heeft drie machines, verkoopwaarde 750.000 euro, verkocht aan telers in Flevoland. „Deze robot kan nu werken in uien, peen en witlof.” De onkruiden in de rij worden gepakt, de rest laat hij staan. „Daar moet je nog schoffelen, dat is effectiever.”