Productie Nedertarwe schaalt op naar 15.000 ton
Het concept Nedertarwe werd twee jaar geleden opgezet door Koopmans en CZAV. Deze twee bedrijven bundelden hun krachten om een groot duurzaam concept op de markt te brengen wat een betrouwbaar, transparant en regionaal karakter had en wat ervoor zou zorgen dat de boeren van CZAV ook een goede prijs zouden krijgen voor hun inspanningen om een topkwaliteit graan te leveren. Zo werd Nedertarwe op de markt gezet.
CZAV spreekt van een groot succes. „Daar waar CZAV vorig jaar 2.000 ton tarwe aan Koopmans leverde voor Nedertarwe, leveren we dit jaar 4.500 ton, en groeien we nu door naar 15.000 ton.”
Bloemenranden aanleggen
De telers die Nedertarwe verbouwen, moeten hun bedrijf (verder) verduurzamen. Er worden bloemenranden aangelegd voor een betere biodiversiteit, gewerkt aan een betere bodemvruchtbaarheid en beperken de boeren het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De ambitie is om in de toekomst om ook CO2 vermindering mee te nemen in de richtlijnen.
De meeste akkerbouwers telen hier granen puur voor de vruchtwisseling. „Het is een goede ontwikkeling dat nu meer aandacht komt voor de teelt van hoogwaardige granen,” zei Jurriaan Visser van CZAV bij de aftrap van Nedertarwe twee jaar geleden. Lang werd gedacht dat tarwe van Nederlandse bodem niet geschikt is voor het bakken van bijvoorbeeld brood. Graan kopen uit het buitenland is nog steeds de norm. „In de regio Zuidwest-Nederland kunnen we baktarwe van prima kwaliteit telen.