‘Ook na 7000 jaar nog steeds een vruchtbare bodem’
Hoe is het om akkerbouwer te zijn in het zuiden van Limburg?
“Wij boeren hier op één van de oudste landbouwgebieden van Europa. Er wordt hier op sommige stukken al ruim zevenduizend jaar geteeld en de bodem is nog steeds vruchtbaar. Voor een deel zit dat in onze grondsoort, löss. Aan de andere kant weten we relatief weinig over de bodem. Ik zou wel eens willen weten hoe en waarom wij al zo lang met succes kunnen telen op deze grond. Iets doen we heel goed!”
Hoe zorg je zelf voor een zo gezond mogelijke bodem?
“Ik zweer bij een niet-kerend systeem. De overgang naar dit systeem vergt tijd, maar werpt uiteindelijk wel vruchten af. Wanneer ik de grond zo min mogelijk verstoor, houd ik het bodemleven intact. Dat zorgt bijvoorbeeld voor een betere waterdoorlaatbaarheid. Als ik hier een schep grond naar boven haal, zit het vol leven. Het nadeel is wel de onkruiddruk, dat is door een niet-kerende grondbewerking hoger.”
En hoe zit het met bemesting?
“Samen met mijn adviseur maak ik ieder jaar een bemestingsplan. We nemen grondmonsters van verschillende percelen en zo kan ik mijn bemestingsplan inrichten. We starten in het voorjaar met het uitrijden van dierlijke mest op percelen waar dat nog nodig is, gevolgd door een aanvulling uit compost en Nutramon. Ik vind deze stikstofkunstmest een mooie aanvulling op dierlijke mest en compost. Löss heeft vaak een late stikstofnalevering vanuit de bodem. Nutramon is direct beschikbaar voor de plant. Als de gewassen een boost nodig hebben, gebruik daarom deze kunstmest met de oranje korrel.
Ik zie dat je een nieuwe strooier hebt aangeschaft. Waar let je op bij het strooien?
“Dankzij de nieuwe machine kunnen we nog nauwkeuriger en efficiënter te werk gaan, zelfs in de heuvels. Via een app van de strooier kies ik de kunstmestsoort en de strooier wordt daarop afgesteld. Het strooien is volledig gps gestuurd en met eigen weeginstallatie. Naast de instellingen van de strooier is de kwaliteit van de korrel een belangrijke basis. Je hoort wel eens dat er meer stof uit de strooier komt dan korrel. Dat is een van de redenen waarom ik Nutramon strooi. Deze KAS staat algemeen bekend om een harde en uniforme korrel. Dan weet ik zeker dat de mineralen komen waar ze horen. Ook bewust strooien draagt bij aan een gezonde bodem.”
De oranje korrel
OCI Nutramon is dé kalkamonsalpeter en is herkenbaar aan de oranje korrel. OCI Nutramon onderscheidt zich door de kwaliteit van de korrel. De korrels zijn hard, uniform, rond, glad en stofvrij. Daardoor is de korrel goed strooibaar, ook over strooibreedtes van meer dan 50 meter. Nutramon realiseert de hoogste stikstof-efficiëntie door een snelle en langdurige stikstofwerking. De magnesium- en calciumoxide in de Nutramon dragen bij aan een betere opname en goede groei van het gewas.