Prijs bouwland daalde, prijs grasland steeg in eerste helft 2017
Dat blijkt uit het NVM Agrarisch en Landelijk vastgoedbericht, waarbij gebruik werd gemaakt van gegevens van het kadaster, RVO.nl en Wageningen Economic Research.
Stabiele totaalprijs
Wanneer de transacties van grasland en bouwland bij elkaar opgeteld worden, blijkt de totaalprijs van grond vrijwel ongewijzigd ten opzichte van 2016. Vorig jaar kostte grond gemiddeld 57.900 euro per hectare, dit jaar bleef die prijs stabiel op 57.800 euro per hectare. In de periode 2012-2017 ging de grondprijs gemiddeld met vijf procent per jaar omhoog.
Regionale verschillen
Niet in alle regio’s bleef de grondprijs stabiel. In Waterland en Droogmakerijen steeg de grondprijs met 7.500 euro per hectare het hardst, in de IJsselmeerpolders daalde die juist flink. De duurste Nederlandse grond is overigens nog steeds in de IJsselmeerpolders te vinden. De goedkoopste grond ligt in de regio’s Noordelijk Weidegebied en Waterland en Droogmakerijen.
Grondtransacties voorlopig stabiel
In de eerste helft van 2017 werd 18.000 hectare grond op de vrije markt verhandeld. Dat is 600 hectare meer dan in de eerste helft van 2016. Het verhandelde areaal is vergelijkbaar met de afgelopen drie jaren. NVM en AL&V-makelaars geven aan dat het aantal transacties onder druk staat. Verkoop wordt minder interessant – omdat geld op de bank te weinig oplevert – en veel melkveehouders worden terughoudend met de aankoop van grond, vanwege de onzekerheid rondom de mestwetgeving. Banken zijn daarnaast terughoudender met grondfinanciering.