Bonalan ook in voorjaar 2024 beschikbaar voor cichoreiteelt
Na het besluit van SCoPAFF om niet voor een verlenging van de toelating van benfluralin, de werkzame stof van Bonalan, te gaan, was het aan het ministerie van LNV om de toelating in te trekken. Met het oog op deze intrekking heeft toelatingshouder Gowan Crop Protection zelf besloten de toelating van Bonalan in te trekken.
SCoPAFF: Niet meer verlengen
SCoPAFF stemde in december 2022 in met het voorstel van de Europese Commissie om de toelating van Bonalan niet meer te verlengen. Belangrijkste reden voor dit besluit was dat volgens haar, ondanks alle genomen maatregelen, veilig gebruik onvoldoende kon worden geborgd. Daarmee was het aan de individuele lidstaten om op nationaal niveau de toelating in te trekken. In Nederland ligt die taak bij het ministerie van LNV en het Ctgb. Het college heeft hierop op verzoek van de toelatingshouder besloten 12 februari 2024 aan te houden als uiterste afleverdatum en 12 mei 2024 als einddatum voor de opgebruiktermijn.
Cichoreiverwerker Sensus is blij met dit besluit. „Hiermee is de onkruidbestrijding in zowel seizoen 2023 als 2024 geborgd”, zegt René Schunselaar van Sensus. Voor de jaren daarna is de sector bezig met een aanvraag voor een transitievrijstelling. Deze vrijstelling geeft de sector de tijd om het middel nog tijdelijk te mogen gebruiken, om in die transitieperiode alternatieven te ontwikkelen. Er wordt gewerkt aan enkele nieuwe middelen en (mechanische) toepassingen. Hiervoor is een taskforce in het leven geroepen. Volgens Schunselaar is Bonalan het fundament voor een effectieve en geïntegreerde herbicidenaanpak in de cichoreiteelt. „Je hebt een basisbescherming nodig tegen het onkruid. Bonalan is daar hét middel voor.”
Contractering 2023 blijft spannend
De contractering voor teeltseizoen 2023 is nog niet rond, terwijl het einde van het contracteringsseizoen dichterbij komt. „We proberen de komende weken nog wat te plussen”, zegt Schunselaar. „We merken dat boeren nog steeds bezig zijn met het invullen van het bouwplan. En we hebben nog telers die zeggen ‘bel me maar als je meer duidelijkheid hebt over de lijst met winterteelten’. Maar dan moet die duidelijkheid nu wel snel komen.”
Er is ook nog geen duidelijkheid of cichorei wel of niet op de lijst van winterteelten wordt opgenomen. Schunselaar is daar ronduit verbaasd over, maar blijft hoopvol. Akkerbouwers zijn huiverig geworden om dit gewas op te nemen in het bouwplan, nu er zoveel onzekerheid is rond cichorei. Maar ook de groei van het areaal eiwitgewassen, al dan niet in het kader van het GLB, speelt hier in mee. „Die groei gaat deels ten koste van de belangstelling voor cichorei.”
Of het beoogde areaal cichorei wordt gehaald? „Het wordt dit jaar een heel grote uitdaging om het gewenste areaal te halen.”