Belgische CBB pleit voor strengere voorwaarden tijdens bietenoogst en -bewaring

Het was ook voor België geen makkelijk bietenseizoen. Net als in Nederland is een deel van het areaal met veel moeite uit de grond gekomen en er is aanzienlijke vorstschade ontstaan in zowel nog niet gerooide bieten als bieten in de hoop. Door het kwaliteitsverlies moesten de fabrieken van Tiense Suiker en Iscal op een lager tempo draaien, wat leidde tot een verlenging van de campagne.
Vorstschade groter dan verwacht
De vorstschade was groter dan aanvankelijk verwacht. „Ik denk dat onze telers in verreweg de meeste gevallen hun verliezen vergoed zullen krijgen. Het was bijna onmogelijk om alle verliezen afzonderlijk te kwantificeren”, schrijft Cleiren in het CBB-blad De Bietplanter.
De bietensector moet hier lessen uit trekken, vindt Cleiren. Hij denkt hierbij onder meer aan scherper toezien op het voorkomen van vorstschade door het afdekken van bieten tijdens vorst. Ook wil hij toe naar het vaststellen van een redelijke startdatum om de campagne niet te laat af te ronden. „Ook al waren we er met de droge zomers van de afgelopen jaren niet erg happig op om eerder te beginnen.”
Cosun: 56 hectare niet geleverd
Ook Cosun Beet Company worstelt met de late oogst en het risico op vorstbieten. Ondanks de vele regen zijn de meeste bieten tijdens de afgelopen campagne gerooid. Van 56 hectare bieten was de kwaliteit dusdanig slecht, dat ze niet meer geleverd konden worden. Aan de hoop waren bieten die minder goed tegen vorst beschermd waren slecht van kwaliteit. In totaal is 9.000 ton daarvan afgekeurd en dus niet geleverd.