‘Maak in het voorjaar een mooie bodem niet kapot’
Iedere bodem verdient een goede voorjaarsbewerking die past bij de grondsoort, de geteelde en te telen gewassen en bij de mogelijkheden die een teler heeft qua mechanisatie, stelt Zwijnenburg. Ze let daarbij altijd op de omstandigheden ter plekke. „Het vertrekpunt is altijd wat je waarneemt op een perceel. Dan kies je wat je gaat doen en je bewerkt pas als de grond bekwaam is.”
De landbouwadviseur bezocht deze week akkerbouwer Peter Kuijpers in Biddinghuizen. Vorig jaar november was TopBodem daar te gast voor een kleine veldbijeenkomst met TopBodem-partners en boeren uit de buurt. Kuijpers probeerde verschillende groenbemesters uit, die goed af te stemmen moeten zijn bij de verschuiving van grondbewerking naar het voorjaar.
„Bij hem zagen we nu een bijzonder mooie kruimelige structuur en nog oude wortels in de ondergrond. Een prachtige uitgangssituatie om het voorjaar mee in te gaan, maar daarmee is de bodem aan de andere kant superkwetsbaar voor kapotrijden. Op dit perceel moet nog kippenmest worden uitgereden, dus hoe ga je dan om met de zware mestverspreider? Diepe rijsporen zouden het dan onmogelijk maken om oppervlakkig te bewerken, want op basis van de waarneming is het niet nodig om dieper dan de toplaag de grond te bewerken.”
De tekst gaat verder onder de foto's
Veldbezoek
Op de Bodempodcast Praktijkmiddag van 29 maart zal Zwijnenburg samen met bodem- en teeltexpert Leen Janmaat van het Louis Bolk Instituut aanwezig zijn en spreken over bodembeheer in het voorjaar. Deze middag is bij Dingeman Burgers in Zevenbergschen Hoek. Ook hier draait het om goed waarnemen en vervolgens de keuzes voor bewerkingen afstemmen op de omstandigheden en het volggewas. Belangrijk deel van de bijeenkomst is het veldbezoek, waarbij in groepjes Janmaat en Zwijnenburg ingaan op hoe je de bodem beoordeelt, de keuze van groenbemester en grondbewerking.
Zwijnenburg noemt Dingeman Burgers een mooi voorbeeld om de middag te houden en ze hoopt dat telers uit de buurt komen kijken. „Als een teler er voor kiest om het perceel wintergroen te houden met groenbemesters, wat doe je dan in het voorjaar? Als je meer groene massa hebt is het lastiger om in één keer het perceel klaar te leggen. Het is verstandig om dus goed naar het hele bedrijfssysteem te kijken. Het bedrijfssyteem staat centraal met de vruchtopvolging en groenbemesters en vervolgens heb je de waarneming in de bodem. Dat bepaalt wanneer je in het voorjaar en met werktuig je aan de slag kunt. Iedereen moet zijn eigen oplossingen ontdekken, binnen het teeltsysteem dat past bij ieders bedrijf.”