“Met gele roest is het altijd oppassen geblazen”
“Elk stadium in de tarwe heeft z’n eigen bescherming nodig”, stelt Guus Bergmans. “Vroeg in het voorjaar is vooral oplettendheid op gele roest geboden. Van die ziekte weten we dat resistenties soms snel worden doorbroken. En proeven laten zien dat het bij zware aantasting loont om de schimmel in een vroeg stadium te bestrijden.” Tot en met stadium 31 (ongeveer klomphoogte) is het nieuwe fungicide Retengo volgens Bergmans de beste keuze. “In een proef kwam een strategie met Retengo op T0 als beste uit de bus. Met zo’n T0-bespuiting kun je bij zware druk een meeropbrengst van 400 tot 700 kilo verwachten. Je houdt immers meer blad gezond. Maar ook zonder hoge ziektedruk brengt Retengo al gauw 200 kilo meer.” Extra voordeel is de fysiologische werking van de pyraclostrobine in Retengo. Bergmans: “Dat zorgt er voor dat het gewas makkelijker door periodes van stress komt.”
Gewascontrole cruciaal
Om vroege aantasting met gele roest tijdig te ontdekken is regelmatige gewascontrole noodzakelijk, vindt Bergmans. “Inspecteer je gewas wekelijks vanaf begin maart. En informeer bij je adviseur wat die in de regio ziet.” Wanneer gele roest in een later stadium wordt waargenomen (grofweg vanaf stadium 32, verschijnen tweede knoop) zal een T1-bespuiting voldoende bescherming bieden, zegt Bergmans. “Maar ook dan maakt de middelkeuze verschil. Ons fungicide Balaya met actieve stof Revysol heeft uitstekende papieren voor de T1-bespuiting. Onafhankelijk onderzoek toont aan dat strategieën met een Revysol-houdend middel altijd een meeropbrengst geven.”
Welke bespuiting doet wat?
-
T0: voorkomen van vroege opbouw van vooral gele roest en daardoor stengeluitval (soms nodig na milde natte winters en/of vroege zaai); tot uiterlijk stadium 31
-
T1: bescherming 3e blad en punt 2e blad (geteld van bovenaf); stadium 32
-
T2: bescherming vlagblad en blad 2; stadium 39-49 (vlagblad helemaal uit)
-
T3: bescherming tegen aarfusarium en aanvullende bescherming vlagblad in stadium 61-65
Proefresultaten Balaya
Om de effectiviteit van de graanfungiciden te onderzoeken heeft BASF in de periode 2019 - 2022 op meerdere locaties proeven uitgevoerd. In diverse tarwe rassen zijn onder druk van o.a. septoria en roesten eenmalige toepassingen uitgevoerd om zo de individuele kracht van een fungicide te toetsten. Het nieuwe fungicide Balaya blijkt zeer effectief te zijn en scoort gemiddeld een hogere meeropbrengst ten op zichte van de twee marktreferenties.