Onderzaai van gras in zomergranen: ‘Bodem vaker de drijfveer’
„Om veel punten voor het GLB binnen te halen zonder veel land kwijt te zijn, kun je beter kiezen voor peulvruchten en bufferstroken met kruiden,” aldus De Visser. „Onderzaai van gras is vooral goed voor de bodem. Kies je ervoor, let dan wel op aaltjes en wilde grassen. Ook herbiciden zijn een aandachtspunt.”
Aaltjes en grassen
„Als je problemen hebt met straatgras, duist, pluimgras en andere wilde grassoorten, is onderzaai van gras in zomergranen namelijk niet aan te bevelen,” aldus De Visser. „Ook moet je opletten als er wortelknobbelaaltjes voorkomen, zoals graswortelknobbelaaltje en sommige vrijlevende trichodoride aaltjes, zoals Trichodorus primitivus en Trichodorus similis. Wanneer die aaltjes al een probleem zijn in een perceel, maakt onderzaai van gras het alleen maar erger.”
Zaaidiepte en herbiciden
Een algemeen aandachtspunt is volgens De Visser de zaaidiepte: „Gras moet eigenlijk ondieper gezaaid worden dan het graan. Dat levert bij tegelijk zaaien wel eens een dunnere stand van het gras op. Maar het kan ook goed wanneer de onkruidbestrijding voor het grootste gedeelte gedaan is, en het graan zo’n 20-30 centimeter hoog staat.”
Een ander aandachtspunt bij de onderzaai van gras in zomergranen is volgens De Visser dat je niet meer alle herbiciden kan spuiten: „Sommige herbiciden, zoals Traton, zijn veilig voor granen, maar dunnen grassen uit.”
Gerst en Engels raai
Onderzaai van gras in zomergerst is volgens De Visser makkelijker dan in zomertarwe. „Zomertarwe staat vaak langer en dikker dan zomergerst. De onderzaai heeft dus in zomertarwe minder licht. Daardoor is de slagingskans kleiner.” Als grassoort en zaadhoeveelheid adviseert De Visser in zomergraan per hectare 15 kilogram Engels raai. „Rietzwenk doen we wel in wintertarwe, maar dan zaaien we die ook in het najaar. Rietzwenk in het voorjaar lijkt mij te traag.”
Mengels
Aan telers die voor onderzaai van gras kiezen levert CZAV op verzoek kant-en-klare mengels van zomergerst met Engels Raai. De Visser: „Op aanvraag kan het wellicht ook met zomertarwe, maar meestal laat ik het bij zomertarwe telers zelf mengen.”
Tekst: José de Jong
Beeld: Susan Rexwinkel