Nieuw loket voor boeren met aardbevingsschade
Dat meldt melkveehouder en aardbevingsgedupeerde Ate Hylke Kuipers, woordvoerder namens de NMV. De melkveehoudersvakbond, de akkerbouwersvakbond en de organisatie van jonge boeren willen middels het digitale loket alle agrarische aardbevingsschade bundelen en laten taxeren door een onafhankelijke schade-expert.
Vervolgens willen ze de schade als gevolg van waardevermindering collectief claimen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Kuipers: "Boeren zijn namelijk full-time bezig op hun bedrijf, die komen er zelf niet aan toe om die schadeclaim in te dienen bij de NAM."
Lekkende mestkelders
De specifieke agrarische schades waar je dan aan moet denken, zijn onder meer scheurende en lekkende mestkelders, verzakkingen van stallen maar ook plaatselijke bodemdalingen, legt Kuipers uit. "In een perceel grond kan ter plekke een cirkel wegzakken van zes tot twaalf, vijftien meter in doorsnee. Op zo'n plek blijft dan water staan, en als er drainagebuizen onder liggen, loopt het drainwater ook niet meer weg."
Boerderij total loss verklaard
De Groninger melkveehouder, die in Den Ham onder Aduard zo'n 150 koeien melkt, is zelf ook zwaar gedupeerd. "Onze boerderij uit 1878 is total loss verklaard", zegt hij. "Achter het woonhuis staat een jongveestal uit 1994. Die is het meest kapot. Maar ook de ligboxenstal uit '78 is verzakt, we hebben de topgevel moeten stutten. De rekening ligt al tijden bij de NAM. Als ik alle schade aan gebouwen, erf, de toegangsweg en kavelpaden mee tel, zit je al gauw aan 3 miljoen euro. Want als we hier nieuw bouwen, moet je alles aardbevingsbestendig maken, met speciale voorzieningen onder de gebouwen. Dat maakt het 20 procent duurder."
Uitspraak Hof
De Groningse boeren putten hoop uit een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een hoger beroep van vorige week. Het gaat om een geschil tussen de NAM aan de ene kant en de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen en een aantal woningcorporaties aan de andere kant.
Volgens de rechtbank is een abstracte begroting van schade vanwege de waardevermindering door de gaswinning wel degelijk mogelijk. Dat betekent dat woningeigenaren ook aanspraak kunnen maken op vergoeding van deze waardeverminderingsschade als zij hun woningen (nog) niet hebben verkocht en als nog geen sprake is van fysieke schade aan die woningen. Ook in hoger beroep werd de NAM in het ongelijk gesteld. Het Hof bepaalde dat de NAM die waardeverminderingsschade moet gaan vergoeden. "Een vergelijkbare procedure willen wij ook gaan volgen", geeft Kuipers aan.