Avebe verwacht tot 10 procent terugval areaal zetmeelaardappelen
In december liet Fousert de leden nog weten te koersen op een prestatieprijs van €125 per ton aardappelen, nu wordt ook die verwachting naar boven bijgesteld, aldus Fousert. Hoeveel hoger wil hij nog niet zeggen. Concreter dan „substantieel hoger” kan hij hierin nog niet zijn. De bestuursvoorzitter is blij met deze stijgende lijn. „Het is prachtig, maar ook noodzakelijk.”
Want er liggen een paar grote uitdagingen. De impact van de oorlog in Oekraïne is er nog steeds en Avebe heeft te maken met een krappe arbeidsmarkt. Maar minstens zo belangrijk voor het concern is het toekomstperspectief voor de boer. „Er komt veel op de boer af: nieuwe regelgeving, de kosten stijgen.” Een hogere prestatieprijs is dan ook op zijn plaats, vindt hij.
De tekst gaat verder na de foto
Uitbreiding in Duitsland
De concurrentie op de akker is groot: door onder meer verplichte bufferstroken en rustgewassen wordt overal naarstig gezocht naar voldoende hectares. Met als gevolg dat contractprijzen omhoog gaan. Avebe gaat ook actief op zoek naar extra hectares, ook buiten de huidige straal van 100 km rond de fabrieken. Daarbij denkt Fousert ook aan uitbreiding in Duitsland. „De fabrieken in Ter Apelkanaal en Gasselternijeveen liggen wat dat betreft perfect.”
Tot nu werd gewerkt met telers binnen die straal, maar door de toenemende concurrentie op de akker wordt het lastiger om het benodigde areaal te behouden. Avebe zoekt daarom nu verder van de fabriek af, ook in Duitsland. Momenteel is ongeveer 30 procent van de aangesloten telers afkomstig uit Duitsland.
Strategie 2023-2028
In de nieuwe toekomststrategie voor 2023 tot 2028 wil Avebe verder inzetten op het versnellen van de transitie naar meer plantaardig. „We staan er als Avebe goed voor. We gaan ons meer richten op markten met een onderscheidende waarde, waar zowel Avebe als de telers meer van profiteren.” De aardappel blijft de basis, maar Avebe houdt de deur op een kier voor andere gewassen. De coöperatie onderzoekt de mogelijkheden voor verbreding in de teelt van veldbonen en erwten. Met de toenemende vraag van klanten naar plantaardig eiwit ziet Avebe grote kansen. Voorbeelden daarvan zijn er genoeg: kaassoorten als feta, smeltkaas en roomkaas, yoghurt, macarons, basisingrediënten voor snoep, soep en noodles, en zelfs plantaardig vlees en plantaardige eieren.
De tekst gaat verder onder de foto
Avebe produceert op jaarbasis 600.000 ton aardappelzetmeel en 30.000 ton aardappeleiwit. De inzet is deze productie in stand te houden. Het verlies aan hectares kan voor een deel worden gecompenseerd door een hogere opbrengst per hectare via nieuwe Averis-rassen. Daar liggen volgens Fousert ook de meest concrete mogelijkheden om de Avebe-leden te helpen: de ontwikkeling van nieuwe rassen die beter bestand zijn tegen de klimatologische uitdagingen, minder stikstof nodig hebben en sterker zijn tegen ziektes en plagen.
Campagne nadert einde
De campagne van 2022/2023 verloopt volgens planning. In het begin waren er wat zorgen over de kwaliteit na de vorst. Maar de aardappelen die uit de schuur binnenkomen bij Avebe zijn goed, zowel qua kwaliteit als zetmeelgehalte. In de eerste week van mei sluiten de deuren van de fabriek in Gasselternijveen en wordt de campagne afgesloten. De locaties in Ter Apelkanaal en Duitsland hebben begin februari hun laatste aardappelen verwerkt.