
‘Veel meer bezig met bodem en plant’
Agreck in Herkingen kiest na dertig jaar voor biologische teelt

Jac van Eck (24) is sinds januari afgestudeerd - Bedrijfskunde Agrifood Business aan de HAS in Den Bosch - en mede-eigenaar van het akkerbouwbedrijf op Goeree-Overflakkee met 85 hectare grond. Hij werkt drie dagen op het bedrijf en is daarnaast drie dagen als zzp’er actief als machineverkoper.
Met een teeltplan van één op zeven verbouwen de ondernemers in Herkingen grasklaver, uien, witlof, boerenkool, suikermais, pompoenen, quinoa en dentmais met zonnebloemen (bedoeld als krachtvoer voor geiten).
Op de vraag waarom voor biologisch is gekozen, is Cornelis heel duidelijk: ‘Omdat ik de gangbare akkerbouw zat was. Na dertig jaar gebeurde alles op de automatische piloot en had ik een uitdaging nodig. Ik heb echt maar heel kort nagedacht over het besluit en mijn vrouw begreep mijn keuze. We zijn niet uit economische overweging omgeschakeld, aangezien we dan beter gangbaar hadden kunnen blijven. Nu is onze omschakelperiode achter de rug en willen we niet meer terug.’
Bouwplanbemesting
Waar hij wel langer over nadenkt, is de uitvoering. ‘Ik wilde dat we de transitie zouden afronden na de studie van Jac. Omdat biologisch voor ons beiden nieuw is, gaan we als gelijken deze wedstrijd in. Waren we op dezelfde manier verdergegaan, dan had het verleden altijd een rol gespeeld. Nu gebruik ik dertig jaar ondernemerschap als ervaring en kan Jac daar zijn actuele, biologische kennis en zijn jeugdigheid aan toevoegen.’
Toch heeft Jac wel wat twijfels als zijn vader hem informeert over de koersverandering. ‘Ik had er een beetje het geitenwollensokkengevoel bij. Maar ik ben stage gaan lopen bij een biologisch bedrijf en was binnen een dag om.’
Het is veel leuker, antwoorden ze beiden en direct op de vraag of de overstap ze bevalt. Jac: ‘We zijn veel meer bezig met de bodem en de planten, en we zitten dichter op de onkruidbestrijding. Om de vijf dagen eggen we. Soms kan dat alleen in de ochtend, omdat het blad dan nog niet hangt. Die onvoorspelbaarheid maakt het uitdagend en geeft ons energie. We werken nu met een bouwplanbemesting in plaats van met een seizoensbemesting en dat is echt een succes. We zijn twee jaar geleden gestopt met het telen van biologische aardappelen en sinds die tijd hebben we nauwelijks nog last van ritnaalden.’
‘We gebruiken Tercol-granulaat bij het zaaien van de zaaiuien en volgen dat op met de vloeibare variant'
Samenwerking Pireco
Succesvol is ook de samenwerking met Pireco. Vader en zoon komen ermee in contact op een biologische beurs in Duitsland en gaan met haar groene producten aan de slag via agrarisch toeleverancier Vlamings. ‘Inmiddels werken we zes jaar samen, dus daaruit mag worden geconcludeerd dat we heel tevreden zijn’, vertelt Jac.
Agreck gebruikt Tercol en Folisec. ‘We gebruiken Tercol-granulaat bij het zaaien van de zaaiuien en volgen dat op met de vloeibare variant. Sindsdien zijn onze gewassen weerbaarder fitter en zien we minder schade aan de wortelpunten door externe factoren. Ook over de inzet van Folisec zijn we enthousiast. Het zorgt voor gezonder loof en we zien minder stress bij de planten, en dus een betere groei en opbrengst.’
Circulair bedrijf
Als 24-jarige maakt Jac deel uit van de nieuwste generatie akkerbouwers. Hoewel er - zeker op dit moment - meer dan voldoende uitdagingen zijn, is hij positief over het vak en de toekomst. ‘Er is een markt voor biologisch, al hebben we daarbij nog wel een beetje hulp nodig van de retail, en ook het belang van en voor de korte keten neemt toe.’
Daarnaast zoeken vader en zoon naar nieuwe markten en bijzondere gewassen. ‘In 2016 zijn we begonnen met quinoa en daar wordt enthousiast op gereageerd. Mensen vinden het hartstikke leuk en het past in de huidige ontwikkelingen, waarbij gezonde producten en super foods belangrijk zijn.’
Een andere noviteit is de teelt van dent mais met zonnebloemen. Jac daarover: ‘Krachtvoer is duur en wij denken dat we hiermee kunnen voorzien in een behoefte voor het geitenbedrijf waarmee we samenwerken. We zijn net begonnen en moeten de resultaten nog afwachten, maar op dit moment zijn we enthousiast.’
Nog een bijzonder feitje: Agreck is een circulair bedrijf. ‘Onze grasklaver leveren wij aan geitenboerderij De Mèkkerstee in Ouddorp en daarvoor krijgen wij geitenmest terug.’
Tekst: Rik Leonards
Beeld: Rik Leonards