Tarwenoteringen stijgen door Russische en Amerikaanse invloeden
De afwezigheid van de Russische voorraden bij de TMO-inschrijvingen voerde de geruchten over minimumprijzen verder op, echter duidt het nog niet op een beleidswijziging. In de Verenigde Staten daalde aanvankelijk de termijnmarkten als gevolg van een beperkte internationale vraag, maar steeg weer door onzekerheden rondom export naar het Zwarte Zeegebied. In Rusland is de gewaskwaliteit van het wintergewas voor seizoen 2023/24 vastgesteld op 93,0 procent.
Gerst
Over het algemeen hogere gerstnoteringen door hogere noteringen in de EU en het Zwarte Zeegebied. Grote dalingen in Australië als gevolg van de seizoensdruk werden hierdoor voorkomen. In Frankrijk werd de notering gesteund door de aanhoudende vraag naar gerst uit met name China. In Canada zijn zorgen over de aanhoudende lage temperaturen en sneeuw in aanloop naar de inzaai van nieuwe gewassen. Oekraïne heeft het areaal voor het voorjaarsgewas op 24 maart officieel vastgesteld op 168.100 ha.
Mais
Hogere maïsnoteringen door de verkoop van maïs uit de VS aan China en ontwikkelingen van de tarwemarkt. In Brazilië verloopt de inzaai voor de tweede (safrinha) oogst van het seizoen 2022/23 voorspoedig dankzij het gunstige weer.
Soja
De sojaboonnoteringen zijn nagenoeg onveranderd dankzij ondermeer technische verkopen, de voortgang van de oogstwerkzaamheden in Brazilië, een matige uitvoer uit de VS en een afnemende vraag naar van sojabonen afgeleide producten. In Brazilië is de oogst voor seizoen 2022/23 voor 69,0 procent voltooid.
Import en export granen
In de periode van 19 tot en met 26 maart werd in totaal 289.127 ton graan uitgevoerd. Dat is inclusief aangiften tot en met 26 maart die nog niet eerder verwerkt waren. Het betrof 208.821 ton zachte tarwe, 5.651 ton durum tarwe en 12.111 ton maïs. In dezelfde periode werd 555.131 ton graan ingevoerd, waarvan 84.067 ton zachte tarwe en 448.336 ton maïs. De Europese Unie is in het seizoen 2022/2023, op basis van gegevens uit het douanesysteem, een netto exporteur van 2,203 miljoen ton graan (zelfde periode vorig seizoen een netto exporteur van 19,377 miljoen ton.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: RVO