Uitslag poll: Grote verdeeldheid over onderploegen van met glyfosaat behandelde percelen
Een grote groep van de stemmers, 39 procent, geeft aan de behandelde percelen nog voor de verkleuring onder te gaan werken: dat is beter voor het imago en het effect blijft hetzelfde, stellen deze stemmers. Nog eens 11 procent gaat dit doen om discussies over gele velden uit de weg te gaan met mensen die langs het bedrijf komen.
Een kwart van de stemmers, 26 procent, staat achter de toelating van het middel. Waarom zou je het onderwerken als het een wettelijk toegestaan middel is, vinden deze stemmers. Daarnaast zegt 20 procent het gewas liever op een andere (mechanische) manier aan te pakken, zelfs zonder glyfosaat, dan het tijdig onder te werken.
Te nat
De natheid van de laatste weken hielp ook niet mee. Veel telers geven in hun reactie aan dat ze het gewas wel hadden willen onderwerken na de behandeling met glyfosaat, maar dat ze vanwege de vele regen het land niet meer tijdig op konden.
LTO adviseerde akkerbouwers en veehouders die glyfosaat gebruiken hun perceel onder te werken voor het gewas geel verkleurt. Op deze manier wil de organisatie onnodige discussie over ‘gele velden’ voorkomen.
De discussie over het doodspuiten van gras of groenbemester met glyfosaat laait de laatste jaren elk voorjaar weer op. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 riep burgers vorig jaar zelfs op om foto's van ‘gele velden’ naar toenmalig landbouwminister Henk Staghouwer te sturen.