Waarom bladvoeding toepassen?
Rendabel blijven telen met nieuwe oplossingen
De landbouw staat vandaag voor vele uitdagingen, met een sterke politieke en publieke (regel)druk. Beperking van gewasbeschermingsmiddelen, bemestingsnormen, extremere weersomstandigheden...
Kwaliteits- en opbrengstverlies liggen op de loer. Het wordt daarom steeds belangrijker om de kracht en vitaliteit van gewassen op peil te houden, met een zo efficiënt mogelijk gebruik van de mogelijke input. Zo blijft rendabel telen mogelijk, en blijft de portemonnee van de boer gespaard.
Nieuwe oplossingen dienen zich aan. Naast de opkomst van bijvoorbeeld biostimulanten wordt steeds meer nadruk gelegd op voldoende en evenwichtige plantenvoeding.
Hier komt bladvoeding om de hoek kijken, met de belangrijkste hoofdelementen en sporenelementen in complete en nauwkeurige verhoudingen. Bij bladvoeding worden de voedingsstoffen door het blad geabsorbeerd - perfect mogelijk - en niet door de wortels. Het gebruik van passende bladvoeding op belangrijke momenten in de groei van het gewas speelt een belangrijke rol bij het handhaven of verhogen van de opbrengst. Uiteraard naast een goed bodembeheer.
Gewassen efficiënt voeden
De levering van voedingsstoffen door middel van bladvoeding is zeer effectief, vooral wanneer de bodem deze niet of onvoldoende kan leveren. En dat gebeurt vaker dan we denken.
De belangrijkste factoren zijn:
- Een tekort aan bepaalde nutriënten in de bodem. Herstel via een bodembemestingsplan duurt relatief lang, maar de aanvulling van benodigde nutriënten door middel van een bladbespuiting geeft al binnen enkele dagen zichtbaar resultaat.
- Onvoldoende beschikbaarheid van de nutriënten. De nutriënten zijn dan wel aanwezig in de bodem, maar niet in een voor het gewas opneembare vorm. Zo wordt de opname van mangaan bij een pH hoger dan 6,2 al ernstig beperkt. Ook kan een (te) hoog gehalte organische stof de nutriënten dermate sterk binden dat hierdoor een tekort ontstaat voor het gewas. Bladvoeding biedt dan uitkomst.
- De weersomstandigheden. Overmatig veel neerslag of juist extreme droogte verminderen de wortelopname van nutriënten. Maar ook temperatuur speelt een belangrijke rol. Tijdens een koude voorjaarsperiode zien we dat de mineralisatie van nutriënten in de bodem nog onvoldoende is om vroeg groeiende gewassen voldoende te voorzien. Hitte heeft tot gevolg dat planten de huidmondjes sluiten, waardoor de verdamping en dus ook de opname van nutriënten uit de bodem wordt beperkt.
- Een specifieke hogere behoefte aan een bepaald nutriënt in bepaalde fases van de teelt. Bijvoorbeeld een grote behoefte aan stikstof en fosfaat gedurende de groei, een versterkte behoefte aan kalium bij de afrijping. Toediening via bladbespuiting is dan vaak efficiënter.
- Beschadiging van de wortels. Hierbij dient uiteraard eerst de oorzaak (bijvoorbeeld aaltjes of schimmelziektes) te worden aangepakt, maar het herstel van het gewas kan aanzienlijk worden versneld door benodigde voedingsstoffen aan te bieden door middel van een bladbespuiting.
Vaak komt het er op neer dat, wanneer de gewasgroei wordt geremd omdat de opname van nutriënten via de wortels onvoldoende is, bladvoeding uitkomst biedt. Bladvoeding, wanneer correct toegepast, wordt direct opgenomen.
Maar ook als aanvulling op de basisbemesting vanuit de bodem speelt bladvoeding een belangrijke rol. Bijvoorbeeld bij het activeren van het gewas in het nog koude voorjaar.
Gestrooide meststoffen, en dan met name stikstofhoudende meststoffen, worden helaas slecht benut. Met name door uitspoeling, niet goed inspoelen en vervluchtiging wordt slecht 15 tot 60 % van de gestrooide stikstof daadwerkelijk door het gewas opgenomen. Onderzoek heeft aangetoond dat de efficiëntie van bladmeststoffen 4 tot 30x hoger ligt dan die van gestrooide meststoffen.
Toegelicht: Nutrient Use Efficiency
Past men bladvoeding toe, dan moet dat wel op efficiënte manier gebeuren, zonder de plant te belasten. Veel nutriënten zijn positief geladen (Mg2+, Ca2+, Cu2+ enz.), en passeren dus moeilijk door het negatief geladen bladoppervlak (denk maar aan wat er gebeurt als je een positief en negatief geladen magneet tegen elkaar houdt). Het kost de plant dan veel moeite om een nutriënt op te nemen. De oplossing hiervoor is om de nutriënten te “complexeren”: ze te binden aan een negatief geladen element. Volgens Van Dale betekent het woord complex: samengesteld geheel. Het complexeren van zo’n positief geladen nutriënt wil dus niks anders zeggen dan dat het wordt samengesteld met een negatief geladen deeltje, de zogenaamde complexvormer, waardoor de nutriënt neutraal wordt. Zo gaat deze vervolgens makkelijk de plant in.
Er zijn verschillende soorten complexvormers. Bekende zijn de chelaten EDDHA en EDTA. Vele zijn echter niet zeer plantvriendelijk. Soiltech heeft een eigen organische complexvormer voor de Optima Leaf-producten die wel zeer plantvriendelijk is. Onderzoek van Soiltechs R&D laat zien dat deze complexvormer zorgt voor een veel betere opname-efficiëntie. Zo hebben we bijvoorbeeld verschillende complexvormers met mangaan toegepast op Soiltechs modelgewas radijs. Het mangaan werd hier uitsluitend via het blad toegediend. De opname bleek beduidend hoger met de complexvormer van Soiltech (HGA; zie grafiek).
Bij de complexvormer van Soiltech zijn de nutriënten gebonden aan een planteigen molecuul. Deze binding is na opname in het gewas eenvoudig te verbreken. De complexvormer van Soiltech zorgt dus voor een snellere opname door het blad en levert de plant vervolgens juist energie op.
Dit biedt vele voordelen. De nutriënten zijn beter opneembaar, en dus veel efficiënter. Bovendien zijn ze zo veel zachter voor het gewas. Bladvoeding wordt vaak gemengd met gewasbeschermingsmiddelen. Deze kunnen door geladen nutriënten aangetast worden, waardoor ze minder effectief worden. Omdat de Soiltech bladmeststoffen neutraal zijn in lading, blijven gewasbeschermingsmiddelen effectief in de mix in combinatie met Optima Leaf-producten.
De bovengenoemde formuleringstechnologie zorgt er voor dat hetzelfde voedingseffect bereikt wordt met kleinere hoeveelheden product. Dat leidt tot bladvoedingsproducten met de hoogste Nutrient Use Efficiency in de markt. Die krijg je dus niet met een zo hoog mogelijk geconcentreerde bladvoeding, maar met een zo effectief mogelijke bladvoeding. Zo’n bladvoeding biedt de teler de beste prijs-kwaliteitsverhouding, zowel in rendement en kwaliteit als in duurzaamheid. Duurzaamheid is in dit geval zeker niet duurder.
Voordelen van bovengenoemde productformulering zijn ook de goede gebruikseigenschappen: gemakkelijk uitschenken, niet uitzakken en/of klonteren en een goede mengbaarheid in de tank.
In deze animatie wordt de werking van de Optima Leaf-bladvoedingsproducten kort samengevat: https://soiltech.nl/know-why/de-unieke-pluspunten-van-optima-bladvoeding-complexering/
Recente voorbeelden van de toegevoegde waarde van bladvoedingsproducten op basis van precieze testresultaten staan hier:
https://soiltech.nl/root-shoot-voor-een-sterker-wortelgestel/
https://soiltech.nl/optima-sugar-bewezen-effectief
https://soiltech.nl/optima-leaf-mangaan-zink-plus-opbrengst-kwaliteit-behouden-verbeteren/
https://soiltech.nl/optima-leaf-k-kwaliteit-opbrengst/
https://soiltech.nl/optima-leaf-si-nieuwste-generatie-plantopneembaar-silicium/
https://soiltech.nl/optima-leaf-npk-de-meest-complete-npk-bladmeststof/