Groen de winter uit en dan?
Bij de workshopmiddag over voorjaarsgrondbewerking in Zevenbergschen Hoek spraken adviseurs Leen Janmaat van het Louis Bolk Instituut en Anna Zwijnenburg van Van Tafel naar Kavel erover met aanwezige telers. Een teler denkt dat de groene variant misschien wel gemakkelijker is, sneller weg te werken is met klepelen en of schijveneggen. Janmaat bevestigt dat: „In de polder moesten we laatst bij stoppelresten toch een Biomulcher laten aanrukken.
Wegwerken lukt dus wel, maar kan wat extra moeite kosten. Moeite die je niet wil laten doorwerken in het dichtdrukken van een mooie structuur in de teeltlaag voor het gewas of een ploegzool daaronder.
Het onkruid muur wil in de zachte winters en de droge zomers doorontwikkelen. Sommige telers kiezen daarom liever voor de ecoploeg. Oppervlakkige, mechanische onkruidbestrijding doet te weinig tegen de muur. Janmaat ervaart inderdaad dat dit onkruid bij niet-kerende grondbewerking een toenemend probleem is. Voor bio telers vormt NKG een grote uitdaging.
Zwijnenburg noemt als voorbeeld de telers die met de ecoploeg zowel in de zomer voor de groenbemesters als in het voorjaar, voor het nieuwe gewas, ondiep werken, om zo onkruid de baas te blijven en de diepere grondlagen minimaal te verstoren.
Benutten stikstof gewasresten
Janmaat en Zwijnenburg zien mogelijkheden voor groenbemesters met stikstofbindende, vlinderbloemige groenbemesters. De stikstof komt uit de groene delen vrij kort na afsterven van de planten, als de temperaturen stijgen. De organisch gebonden stikstof kan een volggewas na de winter goed ten goede komen.
Die stikstof laat zich wat moeilijker meten in grondmonsters. Het model NDICEA kan telers wel helpen met de inschatting van de bijdrage aan de stikstofvoorziening in het volggewas, zegt Janmaat. NDICEA is via de internetpagina van het Louis Bolk Instituut als online tool te gebruiken.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes