‘Epic levels of Septoria’ in Groot-Brittannië
Na de natte maand maart constateerde boer en gewasbeschermingsonderzoeker Jonathan Blake deze week in de Engelse provincie Herefordshire ‘epic levels of septoria’ in Elation winterwarwe, die begin september is gezaaid. Het betrof hier 'higher levels than we’ve seen for quite a few years.’
In Ierland zijn er vergelijkbare waarnemingen: „Ook hier zien we in wintertarwe actieve pycnidia op de bovenste helft van blad 6. Maar een droge periode zal daar een einde aan maken,” laat technisch directeur Tim O’Donovan van Seedtech in Waterford/Kilkenny via Twitter weten.
Weersomstandigheden
Hanko Blok, akkerbouwer in Wissenkerke (ZL) en gewasbeschermingsspecialist bij ADAMA Nederland, noemt meerdere mogelijke verklaringen voor de opleving van Septoria in Engeland en Ierland. „Waarschijnlijk heeft het ook daar voornamelijk te maken met de weersinvloeden. Net als hier hadden Engeland en Ierland een nat najaar en een nat voorjaar, met tot relatief laat op zijn tijd flinke buien. Dit zijn ideale omstandigheden voor de ontwikkeling en vermeerdering van Septoria.”
Ook het zaaitijdstip speelt volgens Blok waarschijnlijk een rol: „Wintergranen worden in Engeland vaak nog net iets eerder gezaaid dan hier, en in vroege zaai ontwikkelt Septoria zich vaak sterker. Dat zien we ook in nederland terug, met name de ontwikkeling in de september en begin oktober zaai is soms fors te noemen. Granen en ook bijvoorbeeld koolzaad worden daar ook vaker gezien als hoofdteelt. Dat kan onder meer te maken hebben met dat de grond daar vaak veel stenen bevat en minder geschikt is voor rooigewassen.
Vergeleken met landen als Engeland en Ierland is Nederland volgens Blok 'gewoon een enorm vruchtbare delta', die heel geschikt is voor een intensief bouwplan met hoog renderende gewassen zoals uien, wortelen, bieten en aardappelen: „Daardoor wordt graan hier toch vaak meer gezien als tussenteelt. Dit kan overigens wel gaan veranderen door het nieuwe GLB, omdat er op meer gronden verplicht rustgewassen moeten komen.”
Nederlandse situatie Septoria
Hoe ziet Blok op dit moment de Nederlandse situatie qua Septoria? „Zeker hier bij mij in de buurt in het Zuid-Westen van Nederland zien we zeker in de vroege zaai van september en oktober behoorlijke aantastingen. In de late zaai zien we het ook, maar in mindere mate. De verwachting is dat we daar de komende weken wel wat uitbreiding gaan zien.
Ook in de rest van nederland krijgen we meldingen van septoria. Gezien de levenssyclus van Septoria is de verwachting dat deze nog verder uitbreidt. De incubatieperiode is 1-3 weken. Met de huidige temperatuur zal dit korter bij de 2 tot 3 weken liggen. Vaak is er dus nog meer onderweg dan dat je momenteel kunt waarnemen in het gewas.”
Onderzoek
Op dit moment wordt er volgens Blok onderzoek gedaan naar de gevoeligheid van de septoria-stammen voor verschillende actieve stoffen in Nederland: ”In het buitenland zien we dat een aantal stammen minder gevoelig zijn geworden. Daarom is het belangrijk om aandacht te houden voor resistentie-management. De inzet van een multi-site fungicide kan problemen helpen voorkomen.” In Nederland kan dit volgens Blok met een product op basis van Folpet.
Tekst: José de Jong
Beeld: Susan Rexwinkel