Update kaart beregeningsverbodsgebieden: ook nieuwe variant bruinrot leidt tot uitbreidingen
Op twee plaatsen zijn verbodsgebieden kleiner geworden, zo blijkt uit de kaart: er is een inkrimping bij het Noordpolderkanaal bij Usquert en ten oosten van Veendam, beide in de provincie Groningen. Bij het Groningse plaatsje Winneweer is sprake van een uitbreiding. Ook bij het gehucht Peerenboom in het westen van Noord-Brabant is het verbodsgebied groter geworden.
Regge: nieuwe variant gevonden
Een derde uitbreiding is te vinden in de watergang Midden Regge nabij Rijssen (OV). Hier is in 2022 een voor Nederland nieuwe variant van bruinrot gevonden, Ralstonia pseudosolanacearum. In een deel van deze watergang lag sinds vorig jaar een beregeningsverbod, dat gebied is nu uitgebreid. In deze water gang is zowel de nieuwe als de al bekende variant van bruinrot gevonden.
De NVWA maakte in november 2022 bekend dat in de Regge (OV) en bij Breukelen (UT) Ralstonia pseudosolanacearum in het oppervlaktewater is gevonden. Na de vondsten in het water is er een intensievere survey opgezet in de Regge en het water bij Breukelen. Alleen in de Regge zijn toen meerdere vondsten gedaan. De vondsten leidden vorig jaar nog niet tot een uitbreiding van het verbodsgebied voor beregening met het oppervlaktewater. Nu is dat dus wel het geval voor de Regge.
Bruinrot in aardappelen
Sinds medio jaren 90 worden gebieden afgebakend waarin beregening en bespuiting van consumptie- en zetmeelaardappelen met oppervlaktewater verboden is vanwege de aanwezigheid van de bacterie Ralstonia solanacearum. Deze bacterie veroorzaakt bruinrot in aardappelen. Bij nieuwe vondsten breiden deze gebieden uit, maar na uitgebreid onderzoek kunnen ze ook verkleind of opgeheven worden.
Voor NAK-pootgoedteelt, ATR- en TBM-vermeerdering geldt landelijk een beregeningsverbod met oppervlaktewater en daaraan wordt niet getornd. Oppervlaktewater mag binnen de verbodsgebieden ook niet in de tomatenteelt worden gebruikt.