Amazone Tyrok 400-ploeg voor onland of in de voor
Voordeel van het onland, of bovenover-ploegen, is de verminderde bodemdruk door het grote contactvlak van de beide tractorbanden en de mogelijkheid om met lagere bandenspanning te werken. Hierdoor treden duidelijk minder plaatselijke verdichtingen op en een verdichting van de ploegzool wordt vermeden.
Daarnaast zorgt het Onland ploegen voor een verbeterde treklijn door de geringere zijdelingse trekkracht en de efficiëntere krachtoverbrenging. GPS-stuursystemen kunnen bovendien voor de exacte aansluiting op de volgende voor worden ingezet. De constante dieptegeleiding gebeurt via het voorste tastwiel dat permanent op de onbewerkte bodem loopt.
Instelling switchen
Toch kan het in de ogen van Amazone nodig zijn van ploeginstelling te switchen. „Als het bodemoppervlak door regen of vochtige omstandigheden geen optimale trekkrachtoverdracht mogelijk maakt, is het snel overschakelen op het ploegen in voren altijd mogelijk. Hiervoor hoeft alleen de hydraulische hefboom aan de omkeerarm te worden gedraaid.”
Bij de Tyrok Onland heeft een rechthoekig (200 x 150 x 10) frame van hoogvast staal dat volgens Amazone niet doorbuigt. „Hierdoor is er een gelijkmatige werkdiepte over de volledige lengte en werkbreedte”, garandeert de machinefabriant. „Vooral bij grote werkbreedtes van belang.”
De nieuwe ploeg is uitgerust met het SmartTurn-systeem. Het wentelen (op de kopakker) wordt kort voor het einde twee keer hydraulisch afgeremd. Dit geeft een dempend effect , terwijl niet wordt ingeleverd op de snelheid van het wentelen.
Mechanisch of hydraulisch
De Amazone Tyrok Onland is standaard uitgerust met een mechanische verstelling van de werkbreedte. Optioneel kan de werkbreedte vanuit de tractorstoel hydraulisch en traploos worden aangepast aan de omstandigheden. Ook de verstelling van de eerste voor is naar keuze mechanisch of hydraulisch. Een voordeel is hier de directe aansturing van de eerste voorcilinder in het voorste gebied van de ploeg voor precies aansluitend ploegen.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Kamps de Wild Amazone