'Lijst met wintergewassen drama voor consumptieaardappelen op zand en löss’
Directeur Andries Middag vindt het onbegrijpelijk dat de consumptieaardappelen niet zijn toegevoegd aan de lijst die het ministerie van LNV gisteren heeft gepubliceerd. „We zijn al maanden in contact over de lijst. Tot maandag was het bericht aan ons dat het wel goed zou komen, en nu is dat niet het geval.”
De onderbouwing voor het niet opnemen van consumptieaardappelen is volgens Middag erg dun. „Gebaseerd op verouderde data. Dit besluit doet niets voor de waterkwaliteit. We hebben een beter voorstel op tafel gelegd maar daar is niets mee gedaan. Dit is niet goed voor het vertrouwen in de overheid.”
De tekst gaat verder na de tweet
Als de consumptieaardappelen niet als winterteelt worden aangemerkt, gaat dit de sector heel veel geld kosten, geeft Middag aan. Vorig jaar berekende de Vavi al dat dit besluit de verwerkende industrie 1,5 miljard euro gaat kosten voor alle investeringen (in verwerking en opslag) om de aardappelen vóór 1 oktober te verwerken.
Consumptieaardappelen hebben de groei in september en oktober nodig
Waarom iets wel of niet op de lijst staat, is afhankelijk van de gestelde criteria voor winterteelten, geeft het ministerie aan. De consumptieaardappelen voldoen daar volgens een woordvoerder niet aan. „Ondanks dat een klein deel van de consumptieaardappelen na 1 november wordt gerooid, wordt het merendeel voor of uiterlijk in oktober gerooid. Er zijn ook geen (kwantitatieve) gegevens bekend waaruit blijkt dat deze gewassen meer of evenveel stikstof opnemen als een vanggewas.”
Deze lijst is definitief, voegt de woordvoerder daar aan toe. „De lijst is een maatregel die volgt uit het 7e Actieplan Nitraatrichtlijn en deze maatregelen hebben geen eindtijd. Er komen volgend jaar dus geen nieuwe lijsten.”
Verwerkingscapaciteit
Slechts een klein deel van de aardappelen voor de verwerkende industrie wordt voor 1 oktober gerooid, reageert de Vavi. Daar is volgens de vereniging een heel logische verklaring voor: aardappelen hebben de groei in september en oktober nodig. Bovendien kan de industrie maar een beperkt deel van de aardappelen voor 1 oktober verwerken. „Capaciteit van rooiers, transport en opslag is er niet en ook niet op een rendabele manier te vergroten."
Wat het besluit van LNV gaat betekenen voor de prijsvorming kan Middag nog niet duiden. De aardappelprijzen zijn nu goed, maar als deze weer lager worden kan dat voor telers het duwtje in de rug zijn om te stoppen met de aardappelteelt. Het gaat met name knellen op de zand- en lössgronden.
Middag heeft het ministerie om een exacte onderbouwing van het besluit gevraagd. De Vavi gaat beroep tegen de uitspraak onderzoeken. „En als dat mogelijk is, gaan we er voor.”
Groentesector: tevreden
De Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (VIGEF), Stichting Teelt Overleg Groenten (TOG) en GroentenFruit Huis zijn tevreden met de verruiming van de wintergewaslijsten waar zij zich de laatste ander halfjaar sterk voor hebben gemaakt. „Wij zijn blij dat het merendeel van onze punten uit onze reactie op de internetconsultatie uit november 2022, is overgenomen. Met name ten aanzien van spinazie, savooiekool, bleekselderij, waspeen, aardbei, sla-soorten, witlof en pastinaak”, aldus Marcel van Rijsingen. Hierdoor kan de productie van bijvoorbeeld diepvriesspinazie in Nederland worden gecontinueerd.