“De bodem heeft een sleutelrol als we stabiele opbrengsten en een gezonde voeding willen”
Interview met bodemdeskundige Jan Hendrik Schulz, product manager bij Deutsche Saatveredelung AG.
Schulz: "Collega Christoph Felgentreu nam me bij de hand en liet me talloze bodemprofielen graven. Mijn theoretische kennis werd deels vervangen door praktijkervaring en hij liet me zien hoe je echt met de bodem omgaat. Zijn kennis en passie voedden mijn kennis van de bodem." Felgentreu was de initiatiefnemer van het TerraLife-programma voor soortenrijke groenbemesters bij DSV.
Na de pensionering van Felgentreu richt Schulz zich op de ontwikkeling van vergroeningssystemen en geeft hij zijn kennis over bodem en planten door in Duitsland, Oostenrijk en ook in Nederland. Daarbij verzamelt hij een enorme hoeveelheid praktische kennis op het gebied van de bodem. Deze combinatie van theoretische en praktische ervaring maakt hem tot een autoriteit op het gebied van bodem en vooral de interactie tussen bodem en planten.
Hoe kijkt Schulz aan tegen de transitie van de landbouw die we doormaken?
“Decennialang hebben we geprobeerd de opbrengst te verhogen door het gebruik van stikstof en gewasbescherming. Dat lukt niet meer in dezelfde mate door wettelijke beperkingen en de klimaatverandering. We willen stabiele opbrengsten met minder input. We moeten de landbouw opnieuw uitvinden en de bodem speelt daarbij een sleutelrol. Naast erkende bodemfuncties als wateropslag en -zuivering heeft de bodem een enorme genetische diversiteit die we moeten beschermen. Door de biodiversiteit onder de grond te bevorderen, helpen we de biodiversiteit boven de grond en de bestuivers, die we nodig hebben om stabiele, hoogwaardige opbrengsten van onze belangrijkste gewassen te realiseren", aldus Schulz.
In welke richting liggen de oplossingen?
Schulz: ''Bij DSV streven we naar altijdgroene teeltsystemen. Hierbij blijft de bodem zoveel mogelijk bedekt en worden zoveel mogelijk groenbemesters gebruikt. Grondbewerking of ploegen kan in de praktijk nog nuttig zijn, maar na de grondbewerking is tijd nodig om het bodemleven weer op peil te brengen. Schimmels zijn bijzonder gevoelig voor grondbewerking". Schulz vervolgt: "Elke plant scheidt wortelexudaten en fytohormonen af die het bodemleven beïnvloeden. In een groenblijvend systeem worden deze gestimuleerd en wordt het bodemleven extra gevoed. Aangezien elke plantensoort andere exudaten afscheidt, geven wij de voorkeur aan een soortenrijke mix om een divers en robuust bodemleven op te bouwen. Het bodemleven helpt ons de planten te voeden.”
"Wij geven de voorkeur aan een soortenrijke mix van planten om een divers en robuust bodemleven op te bouwen. Het bodemleven helpt ons de planten te voeden.”
Welke voordelen heeft een altijdgroen systeem?
"Je ziet de voordelen niet onmiddellijk na het planten van een groenbemester. We willen het stressniveau in het hoofdgewas verlagen en dat duurt enkele jaren. Daarom streven we ook naar lang termijn onderzoek om de effecten beter te kunnen bepalen. Een voorbeeld daarvan is de negenjarige CATCHY-studie in Duitsland, die nu wordt afgerond en waarin DSV partner is.”
Welke groenbemester past het best?
“Zowel de vorige teelt als de volgende hoofdteelt spelen een rol. Ook de C/N verhouding van de bodem en de groenbemester is belangrijk. Een groenbemester met veel vlinderbloemigen heeft een lagere C/N verhouding en kan makkelijk en efficiënt door het bodemleven worden omgezet in nutriënten. Het TerraLife® portfolio is breed omdat de eigenschappen waar we opletten per akkerbouwer kunnen verschillen.”
Welke rol zie je voor DSV rondom het thema bodem?
“DSV is uniek vanwege het brede productportfolio en bijhorende kennis van teelten. We zijn de schakel tussen wetenschap en de boerenpraktijk. Zo komen we met praktijkgerichte oplossingen voor de landbouw waarbij de bodem alle gewassen in het bouwplan verbindt.”
Meer weten over TerraLife® groenbemestermengsels?
Download hier de brochure:
Het begint bij de bodem
Meer weten over de bodem?
Een vitale bodem is cruciaal voor het leven op onze planeet aarde. We willen een groeiende bevolking voeden, maar de bodem kan ook de gevolgen van klimaatverandering verzachten.
DSV | 100 jaar groei door innovatie
Volg onze bodemreis waarin we onze kennis delen omtrent de interactie tussen de bodem en planten. Wij gaan voor een gezonde, weerbare bodem. Voor nu, en voor de toekomst!