Uitslag poll: Bietentelers verdeeld over wel of niet koppelen leverpremie aan rooidatum
Bijna een derde van de stemmers, 29 procent, is tegen een dergelijke koppeling: vorst laat zich niet plannen en ook in december kan het nog prima oogstweer zijn, menen deze stemmers. Daarnaast wil 20 procent van de stemmers eigen baas zijn: ik bepaal zelf wanneer ik mijn bieten rooi.
Een vijfde van de respondenten is het volmondig met de stelling eens. Want de collectieve risico’s op vorstschade zijn aanzienlijk kleiner als alle bieten vóór 1 december zijn gerooid, vinden deze stemmers. Nog eens 29 procent van de stemmers is voor een koppeling, mits de premie toereikend is.
'Bewaar'-premie
Eén van de stemmers stelt dat de hoogte van de premie eigenlijk gebaseerd moet zijn op de termijn tussen rooien en afleveren. Het is dan een 'bewaar'-premie: Wie niet rooit heeft ook niets te bewaren en daardoor ook geen recht op premie. Wie de volle premie wilt ontvangen zal dus op tijd moeten rooien, zo stelt deze stemmer. Hierdoor is ook het vorstrisico voor teler en fabriek lager. Het kwaliteitsverlies zal voldoende door de premie moeten worden gedekt. Zo zal er een duidelijk en eerlijk systeem ontstaan tot het einde van de campagne. De praktijk heeft geleerd dat je met weersomstandigheden niet kan speculeren, vindt hij.
Cosun Beet Company worstelt met de late oogst en het risico op vorstbieten. Hoe krijg je alle telers zover dat er bij vorst nagenoeg geen bieten meer in de grond zitten? Eén van de opties die op tafel liggen is het instellen van een leverpremie die wordt gekoppeld aan een rooidatum. Dit zou kunnen bijdragen aan een tijdige oogst.