Twin-Rotor heeft meerwaarde bij peen in ploegloos systeem
Huizinga vergeleek twee frezen bij ploegen en niet-kerende grondbewerking (NKG) op een perceel van de BASIS-proef, een langlopend onderzoek naar verschillende vormen van grondbewerking. „De standaardfrees geeft in combinatie met niet-ploegen een lagere opbrengst, lagere opkomst en een aggregaatgrootte die naar de grotere maten neigt, vergeleken met de Twin-Rotor”, concludeert Huizinga op basis van de ervaringen in 2022.
De grond is minder slempgevoelig op deze plaats, maar hij wordt grover en kluitiger weggelegd met de gewone frees. Dat kan volgens Huizinga nadelig zijn voor de kieming van de peen en voor de kwaliteit. In grovere grond krijgt de peen meer vertakkingen of groeit deze vaker krom.
„Ploegen in combinatie met de Twin-Rotor zorgt voor erg fijne grond, wat de opkomst niet per se ten goede kwam, maar wel zorgde voor een hogere opbrengst”, zegt Huizinga. De fijnere grond verhoogt het risico op slemp, stelt de onderzoeker.
Aggregaatstabiliteit
De mate van stevigheid van gronddeeltjes, de aggregaatstabiliteit is maatgevend voor de slempgevoeligheid. Bij niet ploegen in combinatie met de standaardfrees is het getal hiervoor het hoogste, maar de ontstane grofte levert lagere plantaantallen en aanzienlijk minder opbrengst. In de maat 50 tot 250 gram oogstte het team in Lelystad ruim 35 ton tegen ruim 47 ton bij niet ploegen gevolgd door de Twin-Rotor.
Ploegen leverde net iets meer peenopbrengst. Met de standaardfrees kwam de opbrengst op 49,2 ton en met de Twin-Rotor bijna 800 kilo meer. Voor telers die kiezen voor een niet-kerend systeem is het mogelijk met de Twin-Rotor dicht in de buurt te komen van een systeem met ploegen. Peen is een gewas dat moeilijker is in combinatie met NKG vanwege het fijne zaad en de gevoeligheid voor structuur.
De Twin-Rotor behandelt de grond op twee manieren. Dat zorgt voor een kruimige structuur in de bovenlaag en betere aansluiting rond het zaad.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: WUR open teelten