Opbrengst laat gezaaide veldbonen kan nog prima zijn
„In gewassen als bieten en tarwe kan laat zaaien 10 tot 20 procent opbrengst kosten. Bij veldbonen speelt deze vorm van opbrengstderving veel minder,” zegt productmanager akkerbouw Martijn van Overveld van Limagrain. „Met de juiste aandacht tijdens de teelt, kan ook bij late zaai van veldbonen de opbrengst nog prima zijn.”
Met de juiste aandacht doelt Van Overveld vooral op twee factoren: ziektes en droogte. „De grootste opbrengstderving bij late zaai van veldbonen zit vaak in het feit dat de plantjes in juni nog jong zijn en daardoor gevoelig voor ziektes. Je kunt nu gewoon zaaien, maar zorg dan wel dat je heel goed op de ziektebestrijding let. Met name chocoladevlekkenziekte en bladvlekkenziekte kunnen in vroeg stadium tot behoorlijke schade leiden.”
Als tweede belangrijke aandachtspunt bij late zaai noemt Van Overveld droogte: „Als je heel laat zaait en je krijgt een periode van droogte, is het erg belangrijk om de jonge plantjes nattig te houden. Zeker op droogtegevoelige gronden is dus belangrijk om jonge veldbonen prioriteit te geven bij het beregenen en deze in de vaste grond te zaaien. Als je niet kan beregenen, is het de vraag of je wel voor hele late zaai van veldbonen moet gaan.”
Wanneer adviseert Van Overveld om uiterlijk veldbonen te zaaien? „De grens leg ik wel echt op de derde week van mei. Daarna kun je qua akkerbouwgewassen beter overgaan op bruine bonen, die kunnen uitstekend nog begin juni gezaaid worden.”
Oogst
Ook de oogst is volgens Van Overveld een aandachtspunt bij late zaai: „Vroeg gezaaide veldbonen oogst je meestal in augustus. Later oogsten kan op zich prima, maar hou er dan wel rekening mee dat de nachten langer worden en de temperaturen vaak lager. Hierdoor blijft het gewas vaak langer nat, en van de droogkosten word je met de huidige energieprijzen niet vrolijk. Daarnaast kunnen te natte veldbonen problemen geven in de bewaring door schimmels en bacteriën.”
Tekst: José de Jong
Beeld: Susan Rexwinkel