
‘Dit is geen vak, maar een levensstijl’
Vader en zoon investeren met groene producten in duurzaamheid

Ook voor vader en zoon Jansen geldt dat ze in het voorjaar lang gewacht hebben op goed weer om het land op te kunnen. De meeste gewassen zitten nu in de grond en de groei begint op gang te komen. In het voorjaar leek het maar niet droog te willen worden. Nu twee maanden later beginnen er alweer uitdagingen met een tekort aan neerslag te ontstaan. ‘Zoals je ziet laat de natuur zich niet leiden’, aldus Tom. De 19-jarige hoopt in juni toe te treden tot de maatschap. ‘Ik heb vorig jaar mijn akkerbouwopleiding afgerond en volg nu een ondernemersopleiding van één jaar.’
Vierde generatie
Alles is nog niet in beton gegoten, maar vooralsnog is het plan wel dat hij de vierde generatie gaat worden. In 1957 start Jeroens opa 600 meter van de huidige locatie met twaalf hectare. ‘In 1976 werd mijn vader eigenaar. Zeven jaar later kwam deze kavel vrij, heeft hij die erbij genomen en is hij naar deze woning verhuisd.’
Jeroen zit al in de maatschap als hij in juni 2007 de woning betrekt en zijn ouders verhuizen naar het huis waar hij dan woont. Nu Tom deze zomer hoopt te slagen, lijkt de continuïteit van de onderneming gewaarborgd.
‘Zijn moeder en ik geven hem alle ruimte, maar het is natuurlijk hartstikke leuk dat hij de potentiële opvolger is’, zegt vader Jeroen trots. ‘De afgelopen jaren hebben we de bedrijfsvoering daar hier en daar ook al wel op aangepast. Zo hebben we vijf jaar geleden een nieuwe sorteermachine voor de aardappelen gekocht. Als Tom geen interesse had gehad, dan hadden we die niet aangeschaft.’
‘Biologisch worden we niet, maar in het kader van duurzaamheid willen we wel nieuwe producten proberen.’
Jeroen Jansen
Pastinaak
Aardappelen zijn - nu nog - de hoofdmoot op de 40 hectare grond, die senior en junior jaarlijks voorzien van gewassen. ‘We telen onder andere Agria-pootgoed op 16 hectare’, aldus Jeroen. ‘Omdat dit relatief weinig is, leveren we aardappelen in de hoogste klasse. We zijn zeventien jaar geleden echter begonnen met pastinaak en dat breiden we steeds verder uit. Ik startte met een halve hectare, nu zijn dat er twaalf en voor de toekomst hebben we het verzoek gekregen om te vergroten naar twintig.’
Op de Flevolandse gronden worden verder ook nog suikerbieten, gerst en zaaiuien geteeld. Jeroen: ‘We zijn een relatief klein bedrijf en mede daardoor doen we bijna alles zelf. Zo nu en dan vragen we iemand om ons te helpen. We hebben geen ambities om over te schakelen op biologisch, omdat we daarvoor te secuur zijn en dan niet alles meer zelf in de hand hebben omdat we mensen nodig hebben voor bijvoorbeeld het schoffelen. En dan laat ik het feit dat het lastig is om mensen te vinden nog buiten beschouwing.’
Residuen
Wel zoeken ze in het kader van duurzaamheid naar groene middelen om de gewassen weerbaarder te maken. ‘Via Profytodsd zijn we in contact gekomen met Pireco’, vertelt Jeroen. ‘Er zijn weinig gangbare producten die toegestaan zijn bij het telen van pastinaak en daardoor hebben we veel baat bij hun producten.’
Zo’n vijf jaar terug starten ze met versmarkt en dat betekent dat ze hun pastinaak veldgewassen leveren aan Lidl. ‘Dat gaat allemaal ad hoc. Als ze vandaag bellen, moeten we het morgen van het land hebben. De supermarktketen is heel scherp op residuen en omdat de producten van Pireco op natuurlijk basis zijn, is dat percentage nihil.’
Jansen heeft een uitdaging met wortelvlieg in de pastinaak en gebruikt Tercol om het gewas weerbaarder te maken. Hij is enthousiast over de eerste resultaten. ‘We zijn vorig jaar gestart met een proef en gaan daar mee door, omdat we niet op basis van één seizoen conclusies willen trekken.’
Daarnaast gaan ze dit jaar bij het zaaien van hun uien Mucoter toevoegen om de balans in het bodemleven te ondersteunen en de wortels van de uien sterk te maken. Aantasting van bodemschimmels als fusarium hebben dan minder invloed op de kwaliteit van de ui. ‘Stimuter en Nemater zetten we in om onze Agria-aardappelen weerbaarder te maken. Verder hebben we Folisec gebruikt in de uien in combinatie met Batavia. Met Folisec creëren we sterk en gezond loof, en de Batavia voorkomt aantasting van trips. Ook hiervan hebben we afgelopen jaar al goede resultaten gezien.’
Gezonde grond voor gezonde producten
Op andere vlakken investeren beiden eveneens in duurzaamheid. ‘We proberen zoveel als kan groenbemesters te zaaien en met lichte machines en lichte trekkers te werken’, aldus Tom. ‘Op die manier zijn we zo zuinig mogelijk op de grond. Daarom hebben we ook geïnvesteerd in de juiste trekkerbanden. Is de grond namelijk niet gezond, dan krijg je geen gezonde producten.’
Tekst: Rik Leonards
Beeld: Rik Leonards