Gevaarlijk nematode op 3 bedrijven aangetroffen, geen gevaar voor aardappelteelt
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met Nak-tuinbouw de afgelopen maanden op 33 Nederlandse bedrijven gezocht naar de aanwezigheid van Meloidogyne enterolobii. Aanleiding voor deze zoektocht zijn vier eerdere vondsten van deze nematode in Nederland. De 33 bedrijven die werden bezocht importeren risicoplanten (bijvoorbeeld de Ficus microcarpa, Zelkova, Sageretia en Syzygium) uit risicogebieden zoals China. Op zes locaties trof de NVWA wortelknobbels aan en werden monsters genomen. Uiteindelijk trof de NVWA op drie bedrijven de gevreesde nematode aan. Deze bedrijven hebben (een deel van) hun planten moeten vernietigen. Tot nu toe is de nematode acht keer in Nederland geconstateerd.
Extra maatregelen
Ondanks het gering aantal vondsten kondigt de NVWA voor de komende tijd extra maatregelen aan om het risico op insleep en verspreiding van de nematode te verkleinen. Zo gaat ze haar importinspecties verder aanscherpen. Ook is er strenger toezicht op de afgifte van plantenpaspoorten. Nak-tuinbouw bezoekt de komende drie maanden alle geregistreerde bedrijven die risicogewassen telen. In 2024 wordt Meloidogyne opgenomen in de fytobewaking.
Gevaar aardappelen
Deze nematode kan grote schade veroorzaken aan diverse gewassen, waaronder voor de EU belangrijke economische teelten zoals tomaat, paprika, komkommer en aardappel. Volgens de NVWA is door het huidige EU-importverbod op pootgoed uit derde landen, de kans op introductie van Meloidogyne enterolobii via aardappelen gering. Dit geldt echter niet voor aardappelen voor bijvoorbeeld de verwerkende industrie. De NVWA roept deze branche daarom op om bij aardappelimport uit derde landen, zoals bijvoorbeeld Cuba, zeer alert te zijn op symptomen en om goede hygiënemaatregelen te treffen. In sommige derde landen komt het organisme voor. Binnen Europa was er tot nu toe alleen sprake van lokale besmettingen. Deze waren bovendien niet akkerbouw gerelateerd.
Snelle ontwikkeling
Opvallend is dat deze meloidogynesoort zich snel vermenigvuldigt en daardoor veel en vaak grote knobbels ontwikkelt. De grootte van de knobbels varieert per plantensoort of zelfs per cultivar. Bovengronds kunnen symptomen zichtbaar als slechte groei en verwelking van de planten ontstaan.